ДПС е готова да бъде втора политическа сила, обяви лидерът на движението Лютви Местан на първата си пресконференция след изборите.

„Политическата тежест, място в пространството на една или друга сила се определят не от нашите желания, а от суверена, подкрепата на избирателите. Ако тя е достатъчна да бъдем втора политическа сила, значи обществото е готово", уточни той. "А аз ви уверявам, че ние сме готови".

Местан подчерта, че ДПС увеличава резултата си с 20% и заяви надеждата си ,че „това се ще оцени подобаващо“.

"Реабилитацията на евроатлантическия образ на страната ни не е куха фраза, а реален призив за генериране на политики – това е основна теза от предизборната ни кампания. До тази вечер не съм чул по-отговорен политически концепт, върху който да стъпим",каза още той.  

Лидерът на ДПС поздрави ГЕРБ с резултата на първа политическа сила и допълни, че  Движението не поставя никави условия пред никого, още по-малко към партията на Борисов.

По повод влизането на "Атака" и Патриотичния фронт в парламента, Местан коментира, че евроатлантизмът не предполага участието на крайни националистически формации в управлението. За ДПС властта не е самоцел и партията е доказала това на практика, повтори за пореден път той.  

Местан подчерта, че е време задкулисието да бъде "взривено" и законопроектът на ДПС за разкриване на банковата тайна щял да постави началото.

„Законопроектът ни за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури, свързани с КТБ, е категоричен знак, че ние сме готови, ако има мълчаливо съгласие за задкулисие, което стои зад една или друга финансова институция в България, да кажем, че е време да взривим задкулисието, да стигнем до дъното, до истината, а какви злокобни фигури биха се показали – то това е техен проблем. Дължим прозрачност, цялата истина. ДПС няма проблем с истината, няма страхове. Проблемът са митологемите, с които е разраснал образът на ДПС”, добави той.

Според Местан проблемът със следващо управление преди конкретните участници в него, е въпрос на програма, ценности и затова право на първата политическа сила, на мандатоносителя, е да започне разговори.

„На масата ще бъдат поставени първо, националните приоритети и на второ, но не толкова съществено, кои ще бъдат персоналните изпълнители на тези приоритети“, допълни той.

Лидерът на ДПС подчерта, че ценностно мнозинство в 43-то Народно събрание без движението е "трудно мислимо". 

"Без ДПС е възможно да се съставят и други аритметически мнозинства – има много опции, но ние говорим за ясен евроатлантически профил на това мнозинство”, заяви Местан.

Той не даден ясен отговор на въпроса, дали би приел "протегнатата ръка на ГЕРБ", ако има така, но изтъкна, че е право на мандатоносителя да започне разговорите. Местан беше категоричен, че несъставянето на правителство и нови избори са белег на безотговорност.  Той посочи, че първият проучвателен мандат трябва да бъде успешен.

"Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение. Верният прочит е реално коалиционно управление. Не проблемните коалиции, през които сме минали вече. България няма нужда от отречени коалции.  България има нужда от реално коалиционно управление без пропорции, формули, без управления, които да не е ясно на какви принципи стъпват”, коментира Лютви Местан.