Бразилската президентка Дилма Русеф от лявата Трудова партия и социалдемократът консерватор Аесиу Невес ще трябва да се явят на втори тур на 26 октомври на изборите за държавен глава, съобщи електронното издание на в. "О Глобо".

Току-що бяха огласени първоначалните резултати от приключилия вот за президент в петата по територия и население страна в света.

Дилма Русеф взема 44 на сто от гласовете. Аесиу Невес е втори с 30 процента.

Президентката с български корен вероятно ще запази поста си след втория тур. Със сигурност обаче ще й бъде много по-трудно да управлява.

Бизнесът и чуждите инвеститори се опасяват, че при втория й мандат държавата ще се меси още повече в икономиката.

Аесиу Невес от своя страна настоява за по-малка държавна намеса.

Аесиу Невес гласува в Белу Оризонте - града в който са родени и той, и Дилма Русеф.

Само допреди два дни Невес не влизаше в сметките за втория тур. Проучванията отреждаха второ място за еколожката Марина Силва. Този път тя бе кандидат на Социалистическата партия, докато през 2010 г. се яви на изборите като "зелена". А преди това бе в Трудовата партия на Русеф.

Социалдемократът изпревари Силва в последния момент. Еколожката остава трета с 22 на сто от гласовете.

В момента на власт в Бразилия е 17-торна коалиция. Тя бе разтърсвана от редица скандали. От година насам страната е залята от м масови протести срещу правителството на Русеф. Хората обвиняват управниците в корупция, прекалено прахосване на пари за състоялото се тзи година в Бразилия световно първенство по футбол и окаяното състояние на обществените услуги и здравеопазването.