Плановете на британското правителство да блокира онлайн порното са изоставени, съобщи в. "Индепендънт".

Мерките за ограничаване на онлайн порнографията и възможността на деца да посещават порносайтове се обсъжда от години, и трябваше да влезе в сила още през 2018 г. Това обаче не се случи след серия от забавяния и проблеми.

"Ангажиментът на правителството да защитава децата онлайн е непоколебим", подчертава обаче Ники Морган, министърката на културата, дигиталните технологии и медиите.

Идеята на британските консерватори беше всички потребители онлайн да трябва да доказват, че са над 18, използвайки някаква форма на идентификация. Уебсайтове, които откажат да наложат новите мерки, щяха да бъдат блокирани от провайдърите на Острова.

Идеята обаче се сблъска с редица правни, практически и технически проблеми. Като за начало, създаването на сигурен метод за проверка на възрастта е трудна задача. В добавка, това позволява да се свърже интернет историята на даден потребител с личността му, и да изтече - т.е. утре да стане ясно кой какво порно гледа. 

На правителството им се наложи и да изключат социалните мрежи от списъка, тъй като законопроектът можеше да докара блокиране на сайтове като Twitter и Reddit.

За финал, всякакъв подобен блок може да се заобиколи сравнително лесно, и създава предпоставки потребителите да търсят нужното в много по-несигурни и незаконни сайтове.