"Трябва да си даваме сметка за възможни чувства на погнуса у българските граждани."

Това призна Томислав Дончев от ГЕРБ в студиото на БТВ на въпрос дали ще правят коалиция на всяка цена. Той отговори и на често повтаряния въпрос - за "германска коалиция" с БСП с това, че условията в Германия и България са доста различни.

"Къде ще намерим принципна основа с тях? С техния непоклатим устрем към нови ядрени мощности? Плосък или прогресивен данък...", започна да изрежда на пръсти Дончев.

Той потвърди становището си, че ДПС купуват избори, но каза, че те не са единствени, а "от терен има данни за още 2 партии". Той обаче щял да ги разкрие лично, чак когато има доказателства. 

Дончев каза още, че платформата на Движението е базирана на либералните ценности и едва ли някой, който я прочете, би имал нещо против. "Но аз имам против технологията, с която се прави политиката им", заяви бившият министър.

"Каквото има да се случва, не може и не бива да се случва лесно. Ще трябва компромис. Аз твърдя, че по-голям компромис трябва да направи този, който е по-малък", отправи ясно послание Дончев.

Той напомни и че трябва да се борим срещу политическата амнезия: "Не може някой да е твърдял нещо преди няколко месеца и изведнъж да го забрави."

"При нас е лесно, защото имаме детайлна програма. Другите политически субекти имат възможност за маневри", направи още един намек Томислав Дончев.

На честия въпрос за коалиция или предсрочни изори, той каза, че ако има избори в следващите няколко месеца, активността ще бъде 20 %.