Атанас Мерджанов от БСП окачестви като тежка ситуацията в партията тази сутрин в ефира на БТВ. "Реформите трябва да започнат моментално на всяко едно равнище", каза един от десижън-мейкърите и говорител на партията. 

При положение, че така или иначе избирателят им е отредил роля на опозиция, той не виждал кой знае каква драма дали са втора или трета политическа сила. 

"Въпросът е, че в продължение на година и половина БСП беше като че ли най-омразната партия в държавата.

Водеща: Как така се получи – управлявахте заедно с ДПС, вие излизате буквално на колене от тези избори, те излизат като победители?
Мерджанов: То не се получава за първи път. Вече втори пореден път от съвместното ни коалиционно участие са налице реалности, в които БСП плаща сметката. 

Но посипването на главата с пепел не би било достатъчно. 

Водещ: Изиграха ли ви ДПС, или просто вие се провалихте?

Мерджанов: Да изиграеш някого в политиката не е кой знае какъв майсотрлък. Друг е въпросът - носене на отговорности и на коресподенция, образно казано, с избирателите. Според мен избирателите наказаха всички политически партии, в случая – най-много БСП." 

Мерджанов няколко пъти повтори, че победилата политическа партия трябва да заяви своята позиция – дали ще приемат мандата или ще го върнат. . 

Трябва да чуем победителя. Бойко Борисов снощи беше достатъчно широкоскроен но имаме немалко случаи, в които той задава една теза и след това се самоопровергава, каза още Мерджанов..