Камарата на архитектите в България отново внесе жалба, този път във Върховния административен съд (ВАС), да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София. Делото е насрочено за 11 ноември, пишат в официално съобщение от организацията.

Така сагата с изграждането на Националната многопрофилна детска болнцица продължава. Поръчката за проектиране и строителство беше обявена в началото на юли, като Министерството на здравеопазването (МЗ) сложи таван на бюджета от 95,4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото на недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на министерството предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

В началото на август обаче МЗ спря търга заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от камарата на архитектите. Освен от тях, поръчката беше оспорена и от браншовата организация на инженерите. Жалбовносителите настояваха за спиране на тръжната процедура, тъй като заложените параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата. 

Жалбата имаше два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг и обема и съдържанието на техническото задание, което според камарата на архитектите е непълно.

В началото на септември обаче излязоха две решения на КЗК, които позволиха на министерството да продължи търга, този път с нови срокове. На 5 септември антиномополната комисия остави без разглеждане жалбата за временно спиране на търга, а 7 дни по-късно е взела окончателното решение да даде зелена светлина на проекта. Така се стига до сегашното решение на КАБ да обжалва пред ВАС. 

Междувременно от ресорното министерство обявиха, че вече са получили три оферти за изграждане на болницата. Две от трите оферти са на дружества, които включват в себе си познати играчи на пазара на строителството и чести печелишви на обществени поръчки в страната. Първото сдружение се казва "Детско здраве" с основен участник "Главболгарстрой" АД. Към него се добавят "ГБС-Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънъл" АД. 

Вторият участник е обединението "Здраве за децата на България" с основна компания "Трейс груп". В консорциума участват още "Смарт билд дигирал" ЕООД", "Монолит" ООД и "Инжпроект" ООД. Третият участник е дружеството "Детска болница - София" с участници в обединението "Климатроник" ЕООД и "Иновасионес техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ проес консулторес СА". 

Днес от Камарата на архитектите обосновават новото обжалване с аргумента, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние. "Най-важното - ще бъде опасна."

Те твърдят, че нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София, а не както е предвидено сега - 12 етажа. 

"Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни", допълват те. 

Освен това, според КАБ, тъй като грубият строеж е започнат през 1978 г. до днес бетона и арматурата са остарели и износени.

Архитектите имат претенции и към техническите задания в обществената поръчка. Така, според тях, заданието е непълно и некомпетентно и отваря врата за злоупотреби - "няма никакви допълнителни изисквания за електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицинските газове – качеството на инженерните системи предрешава битката за живота на болния".

От КАБ виждат проблем и в самия Закон за обществените поръчки, който "не прави разлика между строителството на болница и сграда за търговията с плод и зеленчук".

Жалбата е внесена на 30 септември, а заседанието по делото ще бъде на 11 ноември.