Няколко часа след като американската администрация обяви, че от днес влизат в сила допълнителни мита за редица европейски стоки, внасяни в САЩ, комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че блокът ще отвърне на удара. 

"Съжаляваме за избора на САЩ да продължи напред с въвеждането на митата. Тази стъпка не ни оставя друга възможност, освен да следваме курс за налагане на ответни мерки и мита по случая "Боинг", при който е установено, че САЩ нарушават правилата на Световната търговска организация", казва официално съобщение Малмстрьом. 

Американската администрация налага допълнителните мита, след като СТО прие, че ЕС е субсидирал нерегламентирано самолетния производител "Еърбъс". В същото време блокът обвинява от своя страна САЩ, че продължава да подкрепя по същия нерегламентиран случай своята компания "Боинг". Въпреки че през последните седмици се появиха предположения, че спорът може да бъде решен чрез преговори, до сделка така и не се стигна. 

Митата върху селскостопански продукти за голяма част от страните в съюза са 25 процента. Включени са млечни продукти: сирената чедър, ементал, гауда, грюер, едам, пармезан, проволоне, синьо сирене, сирене колби, стилтън и сирената от овче мляко. Освен това в списъка влизат портокалите (пресни и сушени), хибриди от групата на мандарините, прасковите, лимоните (пресни и сушени), вишните и сокът от тях, плодовите сокове (с изключение на доматения и сока от круша и слива), мидите, ядливите мекотели, продуктите от свинско месо, маслините и зехтинът. Мита ще има и за британските, германските, испанските и френските вина, британските, германските, ирландските, испанските, италианските тинктури и ликьори, германските и британските курабии, бисквити и вафли, кафето, произведено в Германия, включително разтворимото и безкофеиновото. Ще бъде обложено и уискито от Великобритания.

Мита от 25 процента се налагат също върху брадви, секири, ножове, плоски клещи, отвертки и други подобни инструменти, микровълнови печки и обективи от Германия. Подобни мерки се вземат и срещу печатна продукция, както и багери, лопати и електромеханично оборудване от Великобритания. Митата от 25 процента засягат и британските пуловери, жилетки, анораци, вълнено облекло, текстилни продукти, бански, а също и спално бельо.

"Налагането на мита помежду ни не служи на никого в дългосрочен план. Това действие ще нанесе значителни щети на силно интегрираната верига за доставки на въздухоплавателните сектори в САЩ и ЕС и ще доведе до проблеми в много други сектори, които вече страдат от настоящето търговско напрежение", се казва в позицията на европейския търговски комисар. 

Тя подчертава, че предложението на ЕС за достигане на търговска сделка по спора остава на масата. Европейската комисия пък обещава да защитава европейските компании, фермери и потребители.