Националната гвардия на Мексико беше принудена да отстъпи снощи пред въоръжената съпротива на наркокартел в северната част на Мексико, предадоха световните медии.

Министърът на Сигурността Алфонсо Дурасо каза, че патрул на Националната гвардия (военизирана полиция) е бил нападнат от къща в град Кулиакан, 1235 км северозападно от столицата Мексико сити. 

След като влезли в къщата, полицаите намерили четирима мъже, включително Овидио Гусман Лопес, син на затворения наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо. Овидио е обвинен в наркотрафик в САЩ.

Хоакин Гусман - Ел Чапо. Снимка АП / БТА

По-многобройната му охрана бързо надделяла над гвардейците и ги принудила да се оттеглят, за да не дадат жертви. В същото време горилите на наркокартела започнали престрелки с полиция и войници в града, запалили автомобили и бензиностанция.

Безредиците, които са сред най-големите в дългата мексиканска нарковойна, са продължили през нощта и са позволили на двайсетина лишени от свобода да избягат от градския затвор и са принудили гражданите да се крият по магазини и търговски центрове, предаде Ройтерс. Над града се е виел дим от пожари.

По първоначални данни от местна телевизия, цитирана от Ройтерс, най-малко двама души са били убити и 21 ранени. Телевизия Ройтерс показа поне три трупа да лежат по улиците.

 

 

Видео Туитър

Кулиакан е крепост на на картела “Синалоа” на Гусман. Нарковойната продължава повече от десетилетие и броят на убитите тази година се очаква да бъде рекорден.

Президентът Мануел Лопес Обрадор, който встъпи в длъжност миналия декември, обеща да умиротвори страната.

Събитията от четвъртък следват убийствата повече от дузина полицаи в западно Мексико по-рано тази седмица, след които армията уби 14 заподозрени гангстери.