Великобритания не възнамерява да иска по-дълъг от предвидения преходен период след Брекзит до декември 2020 година, заяви пред Би Би Си нюз (BBC News) министърът за Брекзита Стивън Баркли, цитиран от Ройтерс.

Запитан дали премиерът Борис Джонсън ще поиска от Европейския съюз да отложи Брекзита след определената дата, 31 октомври, ако законът го изисква, Баркли отговори, че Джонсън ще спази закона.

В четвъртък след дълга нощ на преговори ЕС и Великобритания обявиха, че най-после е постигнато споразумение за излизането на Обединеното кралство от ЕС. Преговарящите страни са се разбрали да приемат преразгледани протокол за Ирландия и Северна Ирландия и политическа декларация за напускането на Обединеното кралство, съобщи Юнкер в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Протоколът за остров Ирландия означава на практика премахване на предпазния механизъм, известен като backstop. По искане на ЕС в Ирландско море ще бъде създадена митническа и регулативна граница. Това означава, че за Северна Ирландия ще важат определен брой митнически регламенти на ЕС, свързани със стоките. Провинцията обаче ще остане част от митническата територия на Обединеното кралство.

Дали обаче споразумението ще бъде одобрено от британския парламент е отделна битка, която предстои. Борис Джонсън активно се опитва да убеди депутати от Камарата на общините да подкрепят сделката му, като се очаква вотът да бъде изключително оспорван. За да бъде прието, споразумението трябва трябва да бъде подкрепено от 320 депутати. В долната камара има 287 консерватори и премиерът ще трябва да наложи пълна партийна дисциплина. По данни на "Гардиън" Джонсън със сигурност може да разчита на 259 от тях, което означава, че му липсват 61 депутати. За 71 депутати, които не са консерватори, не се знае как ще гласуват.