"Правосъдието не може да бъде много по-добро от хората, които го осъществяват."

С тази мисъл се запомни изказването днес на доскорошният шеф на Националния институт на правосъдието (НИП) и бивш служебен правосъден министър Драгомир Йорданов.

Институтът - люпилня на кадри в правосъдието, отбеляза своята 15-годишнина и 25 г. съдебно обучение в  България заедно с посланици, висши магистрати, членове на ВСС, председателя на ВАС и мн. др.

"На един съдия принадлежат 4 неща: да слуша любезно, да говори разумно, да мисли трезво и да решава безпристрастно", каза пък сегашният директор на Института Миглена Тачева, цитирайки Сократ.

Пенчо Пенев – първи директор на института, бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи, заяви в своята реч: 

"Неподготвеният, некомпетентният магистрат е зависим. Зависим е най-вече от своето незнание. Той не само може да обръща човешки съдби, но неговото незнание е проводник за вмешателства и външни въздействия."

Той също така се застъпи за създаването на нещо като Съвет на мъдреците към съдебната система, а Владислав Славов - бивш председател на ВАС, зам. главен прокурор и конституционен съдия, предложи за магистрати да се върнат квалификационни петъци веднъж в месеца. Той припомни още нещо любопитно - времената, в които имаше съдебно обучение за журналисти, но и на магистрати за работа с медиите, обучение на пресаташета и пр.

Миглена Тачева напомни днес, че от създаването му през 2004 година 64 705 магистарти и служители са преминали през обучения на през НИП.

Форума освен правосъдният министър Данаил Кирилов, шефът на ВАС Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев, уважиха още членовете Севдалин Мавров и Евгени Диков, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, шефката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, върховни съдии като Павлина Панова, имена в адвокатурата като Даниела Доковска, бивши министри и мн. др.