„Мегаполис” – филм за рая на Земята, проект по-амбициозен от „Кръстникът” и по-скъп от „Апокалипсис сега“, е в непосредствените планове на 80-годишният Франсис Форд Копола. Това каза американският режисьор на пресконференция по повод наградата му за принос към седмото изкуство, връчена на филмовия фестивал „Братя Люмиер” в Лион, съобщава „Евронюз”.

Режисьорът на трилогията „Кръстникът” вече е доста близо до началото на снимките на мащабния проект, замислен преди много години. „Мегаполис” разказва за плановете на един архитект да създаде реална утопия в Ню Йорк, но срещу него се изправя кметът на града. Сценарият е готов, текат преговори с актьорите: според неназовани източници, сред тях е Джъд Лоу.

В началото на този месец Копола подписа договор с една от най-големите холивудски агенции – Си Ей Ей – която ще му помогне да реализира своя епичен проект. Копола работи по този проект в продължение на почти две десетилетия и дори е заснел голяма част от помощните кадри с архитектура, улични звуци и сцени от Ню Йорк, преди терористичният акт от 11 септември 2001 г. да го принуди временно да замрази работата.

Франсис Форд Копола прекара последните двайсетина години в създаването и обмисляне на малки лични филми и нови, режисьорски версии на „Апокалипсис сега“, „Котън клуб“ и „Кръстникът 3”. Вече повече от 20 години сценаристът, режисьор и продуцент, шесткратен носител на „Оскар”, не е правил филм, който може да се сравни с по-ранните му работи като трилогията „Кръстникът”, „Разговорът”, „Котън клуб”, „Апокалипсис сега”, „Дракула” и „Ударът”.

Площад Славейков