Бюджетът на здравната каса за догодина ще се увеличи с над 394 милиона лева и ще бъде общо 4,744 милиарда лева. Това стана ясно от проектобюджета на НЗОК, с който "Хоризонт" разполага, предава БНР. 

Средставата за първична извънболнична помощ ще се увеличат с 19 милиона лева, а с 14 милиона лева - за специализирана.

Предвидени са 4 милиона лева повече за изследвания и образна диагностика. 233 милиона повече са предвидени за болнична помощ през 2020 година и 126 милиона лева повече за лекарства. Тогава се очакват и 265 милиона лева повече като приходи от здравноосигурителни вноски и 139 милиона повече като трансфери за здравно осигуряване. 

Здравна ни вноска ще остане на същата стойност - 8%. С новия бюджет пък ще се разшири и обхватът на медицинските изделия, за чието предписание и отпускане здравната каса заплаща, като се добавят медицински изделия и помощни средства, предназначени за хора с увреждания, и модерни апарати, както и уреди за индивидуална употреба - изделия, които досега се заплащаха по линия на социалното подпомагане. 

Сега за целта се заделят 38 милиона лева. Това е във връзка с промяната в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат. Целта е да се въведе метод за остойностяване на медицинските изделия. 

От догодина здравната каса ще заплаща скъпоструващите терапии и биологичните медикаменти само след наличие на резултат от терапията и ефект от лечението.