Отдавам оценката за мониторинга на реалистичната и обективна преценка на ЕК, от една страна, а от друга – на всичко, което беше направено у нас. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод препоръката на ЕК мониторингът за България да отпадне, цитиран от "Фокус".

"Това е резултат от усилия и отвън, и отвътре. В крайна сметка получихме една доста обективна оценка. Вярно е, че съдържанието на мониторинговия доклад не радва всички. Тези, които мислят за България, трябва да бъдат доволни", каза още главният прокурор.

Според него усилията на страната са били оценени по достойнство. Според него обаче не трябва да живеем с усещането, че всичко по отношение на мониторинга е приключило.

"Ако живеем с това чувство, ще получим негативен резултат много скоро. Ще го получим в страната от съгражданите ни и от Европа. Оттук нататък трябва да направим нещата, които са отразени в самия мониторингов доклад и които са ангажимент на правителството. Всяко успокоение е вредно, всяко успокоение ще ни върне не крачка назад, а крачки назад", заяви Цацаров.