Китайският техногигант Huawei отвори поръчки за своя сгъваем смартфон Mate X в Китай, съобщи Ройтерс.

Пускането на новия модел бе забавено два пъти заради проблеми с доставките, предизвикани от американските санкции срещу китайските компании, от които Huawei е номер 1 в черния списък.

Това удари продажбите на китайската компания в Европа, но китайците успяха да компенсират с по-добри продажби у дома и отчетоха 27% ръст през последното тримесечие.

Mate X ще започне да бъде доставян на 15 ноември, като ще струва 17 000 юана, или 2400 долара. Кога обаче ще дойде за останалата част от света още не е ясно.

Това е доста по-скъпо от цената на основния му конкурент - единственият досега смартфон от този тип с гъвкав дисплей, Samsung Galaxy Fold, който започна продажби (също след забавяне заради технически дефект) миналия месец - за 2000 долара.

[[nid:87646]]

Mate X обаче се сгъва наобратно. От една страна, процесорите им са на едно ниво - Huawei ползва своя Kirin 980, а Samsung - популярният и най-мощен в момента Snapdragon 855. По отношение на оперативната памет Samsung водят - с 12 GB спрямо 8 GB при Mate X.

И двата смартфона имат 512 гигабайта флашпамет, но Mate X има и слот за SD карти, което позволява паметта да се увеличи до 1 терабайт. Устройството на Huawei има една група камери, а този на Samsung - две, но типа сгъване на Mate X позволява същата камера да се ползва за селфита и разговори и за обикновено снимане.

Реалното сравнение между производителността ще стане възможно едва когато и двата смартфона са достъпни и могат да бъдат сравнени от експерти - защото тя зависи колкото от чистата мощ на компонентите, толкова и от софтуерната оптимизация. В това отношение и двете компании са сред най-добрите на пазара.