Руският президент Владимир Путин се срещна днес с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси преди двамата да открият икономически форум с участието на държавни лидери от Африка, представители на бизнеса и правителствени ведомства, предаде Асошеийтед прес.

Днес и утре в Сочи се провежда среща на върха Русия-Африка с участието на лидерите на 43 от 54-те страни на континента. Икономическият форум е част от мероприятията.

Обемът на годишната търговия на Русия с африканските държави се е удвоил през последните пет години до над 20 млрд. долара, каза Путин. Това определено не е достатъчно, подчерта той. Търговията само с Египет се равнява на 40 процента от общия показател, допълни Путин.

За първото полугодие на 2019 г. стокообменът между Русия и Египет е нараснал с 3,4 на сто спрямо същия период на миналата година до 3,3 млрд. долара, посочи ръководителят на руската Търговско-промишлена палата Сергей Катирин, цитиран от ТАСС.

През 2018 г. търговията с Египет е достигнала 7,7 млрд. долара. Руския износ за африканската страна е бил на стойност 7,1 млрд. долара, а вноса - 526,4 млн. долара, уточни той.

Русия е изнасяла основно пшеница, машини и оборудване, петролни продукти и втечнен природен газ, а сред вносните египетски стоки на руския пазар са портокалите, картофи и лук.

В Египет се откриват нови хоризонти за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество е редица сектори с реализирането на амбициозни проекти. Сред тях са строителството на атомна централа, създаване на руска промишлена зона в икономическата зона на Суецкия канал, доставка на 1300 пътнически жп вагона с перспектива за съвместното им производство в Египет, модернизиране на жп интрафструктурата с руско участие, уточни Катирин.

Под председателството на президентите на Русия и Египет Владимир Путин и Абдел Фатах ас Сиси днес и утре в Сочи се провежда среща на върха Русия-Африка. През периода 2010-2018 г. Русия е показала най-голям пропорционален растеж на стокообмена с Африка от 9,9 до 20,4 млрд. долара. През 2014-2017 г. Африка дори е единственият регион, към който Русия отчита съществен растеж на износа. Потенциалът на практика е безкраен, отбеляза Катирин.

Обемът на руския стокообмен с африканския континент обаче е несъпоставим с показателите на Китай и САЩ, допълни той. По данни от 2017 г. обемът на търговията на Китай със Субсахарска Африка е бил 165 млрд. долара, на СА - 37 млрд. долара, а на Русия - 4 млрд. долара.

Руските компании трябва да преминат от отделни сделки към дългосрочни стратегии за развитие на африканските пазари, допълни Катирин.

Русия ще работи по засилване на износа на селскостопански продукти за африканските страни, който може да бъде увеличен над два пъти, посочи министърът на земеделието Дмитрий Патрушев. Става дума най-вече за износа на зърно и животновъдна продукция, допълни той.

Русия е готова да изпълни проекти, насочени към повишаване на жизненото равнище в Африка, каза министърът на икономическото развитие Максим Орешкин.
Той също отбеляза удвояването на търговския обем и големия потенциал на двустранните отношения.

Русия е натрупала значителен капацитет в икономиката, както и в сферата на човешкия капитал и цифровите технологии. Тези експертни познания по думите му могат да помогнат на страните от Африка да решат задачата за повишаване на жизненото равнище, развитието на здравеопазването, внедряването на нови технологии, съобщи БТА.