"Всякакво друго решение би означавало да предам тяхното (на хората, които са го номинирали от ВСС) доверие."

Така почти сигурният нов главен прокурор Иван Гешев се аргументира пред ВСС, който го изслушва днес - защо се включва в състезанието. Гешев получи думата точно 38 мин. след началото на процедурата.

Преди това бяха изредени познатите отлични доклади за него от вносителите на предложението, от професионалната и етичната комисия на Прокурорската колегия.

Гешев обаче, след като взе думата, се застрахова, че концепцията му "не е научен труд, ами е с чисто практическа насоченост. Не може да има претенции за по-висок академичен стил, както и към мен."

Такава беше и речта му - с "чисто практическа насоченост":

"В България съществуват политико-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те обикновено са засегнати от действията на прокуратурата и прилагането на закона.

Това, което те направиха през годините – освен да говорят основно, е да се хранят от това говорене, ако мога да се изразя така...

Включително и на изграждане на идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт. Аз лично не възприемам и не приемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина и кое не е истина – кое е лъжа и кое не е лъжа. Да не ми дават възможност да изразя собственото си мнение и да налагат своето. Чрез страх, че ще се събудиш и ще излезе поредната хибридна, компроматна статия, с която да атакуват теб, семейството ти, приятелите ти, колегите ти, кариерното ти израстване.

Да се откажа при развиващата се такава безпрецедентна атака означава едно – да покажа, че ме е страх, и да предам доверието на колегите, които са ме гласували и което е видимо."

Той успокои, че е човек на плурализма:

"Първото е, че аз не мога да забраня, не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение, но не уважавам това - на мене да ми се каже какво да мисля и не харесвам този подход.

Второто, което ще кажа, е, че това не е политическо говорене, а отговор на политическа видима атака към мен и част от съдебната власт. Защото тези атаки - бавни, многогодишни, са отговор на политически видима атака към нас от съдебната власт. Защото тези атаки – бавни, многогодишни – уронват престижа на цялата съдебна власт."

През останалото време той говори повече "технически" подробности, свързани с дейността на държавното обвинение, и хвали свършеното досега от предното ръководство.

Към кандидата има общо 107 въпроса от неправителствени организации. "За мен не е проблем, не бързам заникъде, ще отговоря на зададените въпроси", каза той. Но отбеляза, че част от въпросите целят просто компрометиране на процедурата и на кандидата.

Самият той ще ги обобщи по няколко еднотипни "за по-голяма разумност".