Очаквано, въпросите на председателя на ВКС Лозан Панов към Иван Гешев бяха едни от чаканите в процедурата по изслушване във ВСС днес.

Панов първо се обърна към него, че "задаването на въпроси не е лична атака" - по повод саркастичните отговори на Гешев на НПО-та и на членове на Съвета, които не са от монолитното мнозинство.

По повод делото КТБ Панов го попита за "логистиката на БНБ", която самият Гешев спомена. И по-конкретно: хора от регулаторните органи привлечени ли са по делото и в какво качество, 

Гешев започна, че:

"Има ги в пресссъобщението на прокуратурата, ако ги е прочел някой, щеше да е ясно..."

И тук безпрецедентно в отговора вместо запитания, се намеси главният прокурор Сотир Цацаров:

"Бих задал въпроса по друг начин: не дали е редно да се дава отговор, а дали е редно да се задава такъв въпрос от ръководителя на ВКС, който неизбежно ще разгледа това дело като трета инстанция." (макар че сроковете , с които тече делото КТБ на първа инстанция, дават повод да се мисли, че това едва ли е възможно, б.р.)

А Гешев се усъмни в трактовката на въпросите на Панов:

"Съмнявам се, че трактовката ви е правилна за голяма част от въпросите, които ми бяха зададени. Всеки може да си направи своя извод - дали са зададени коректно, дали с цел да се изяснят моята професионална компетентност , моралните ми качества, или с някаква друга цел...

Те целят компрометирането ми като кандидат... Включително с последващите стъпки: пред президентската институция, КС и т. н."

Вторият въпрос на Панов беше свързан с по-раншно изказване на Гешев от днешното изслушване. Кандидатът за главен прокурор тогава заяви, че изпитва страх, когато се събуди сутрин да прочете поредната медийна публикация срещу себе си, срещу приятелите си...“.

Как Гешев определя кои медии са обективни

И последва блиц размяна на реплики:

- Очевидно е, че медийните публикации нарушават вашия емоционалн баланс ... - констатира мимоходом Панов.

-  Не, не го нарушават по никакъв начин - обади се Гешев.

- Не, не това е основното във въпроса... По какви критерии определяте кои медии са обективни, и кои не? - попита Панов.

- По това дали пишат верни неща или не. Много е просто - каза Гешев.

Той даде пример, че вчера "един сайт" и в "Биволъ" пуснали компроматни статии. И това му бил критерият.

Третият въпрос на Панов бе:

- Как ще изразите своята благодарност за помощта на сегашния главен прокурор и подкрепата, която той ви оказва?

- Аз този въпрос не го разбирам. Аз не виждам защо трябва да благодаря на главния прокурор. Аз съм номинация.... Главният прокурор дори се е подписал 11-и, но просто така се случи . И да се беше подписал пръв, аз съм номинация на цялата професионална прокурорска колегия.

Да, ако трябва да благодаря, благодаря на всички, включително и на главния прокурор.

Ако имате предвид дали има някакъв материален израз на тази благодарност, аз не смятам, че е нужно, защото нямаме такива отношения, беше отговорът на Гешев.

След въпросите на Лозан Панов услужливо се намеси министър Данаил Кирилов с реплика към кандидата:

"Пак напомням – не е нужно да отговаряте на всички!"

Ще се самосезира ли Гешев, ако сайт разпространява порнография

Председателят на ВКС отново се включи по-късно, но се прикачи към въпрос на Олга Кепрелска. Той попита:

Ако български сайт разпространява порнографско съдържание, бихте ли се самосезирали?

Така и не се стигна до отговор обаче.

По-рано в неподражаемия си стил единственият кандидат за главен прокурор сътвори няколко лафоризма, докато отговаряше на въпроси по време на изслушването си за главен прокурор.

На въпрос  какви са отношенията на жената, с която живее, с предприемача Александър Ваклин:

"В рамките на шегата бих отговорил, че се надявам да има отношения само с мене."

***

За имуществото на жена му:

"Става въпрос за единствено жилище в София, което се намира ТЕМАТИЧНО до Софийския централен затвор..."

 ***

Защо Пеевски не е в делото КТБ поне като свидетел

е съм позволявал – и като прокурор, и като административен ръководител, и като зам. главен, а ако ме изберат  и като главен прокурор няма да позволя някой друг извън наблюдаващия прокурор, извън прокуратура да посочи кой трябва да бъде обвиняем, в какво качество, кога, за какво и т. н.

Независимо дали е депутатът Делян Славчев Пеевски, бизнесменът Прокопиев или някой друг бизнесмен."

Така Иван Гешев отговори на един от над 100-те въпроса, които предварително му бяха зададени от неправителствени организации. Едно от най-честите питания беше защо Делян Пеевски изобщо не е в обхвата на делото КТБ поне като свидетел.

Заради питащите го организации от гражданския сектор той каза, че "повтаря, за да затвърдим знанията", а и нали НПО-тата били "към един и същ политико- икономически медиен кръг".

ито аз, нито наблюдаващите прокурори имаме притеснения да направим искане да бъде разпитано което и да било лице по който и да било въпрос в българската държава", обяви той.

***

Относно намесата на прокуратурата в много странични от накаателната дейност работи:

"Прокуратурата се занимава с несвойствени ангажименти – с търговски и граждански дела. Съгласен съм с този анализ."

***

На въпрос за изказването му, че борбата за главен прокурор ще е "кална и мръсна":

"Че са налице кални процеси, за всеки не е тайна. Като казах това, нямах предвид процедурата тук пред вас (към ВСС). Като това снощи - че съм имал 4,7 млн. франка не знам къде точно – щото не прегледах цялата статия... Включително и различни публикации вчера пред "Биволъ".

***

За критиците на съдебната система и в частност на прокуратурата:

"Тази картина мрачна и тъжна съзнателно се чертае с цел идеологическа база и с цел лични причини: сблъсък с правосъдието, финансови интереси, медийни интереси и др."

*** 

"Правата на човека са права на всички граждани"

За това - имало ли е нечовешко и унизително третиране на Десислава Иванчева и Биляна Петрова при ареста:

"Моето лично мнение е, че правата на човека са права на всички български граждани и правата на останалите, правата на жертвите, правата на нарушителите, правата на обвиняемите, на подсъдимите – на всички!"

***

За изнасянето на имена и лични данни още преди обвинението по КТБ:

"Много интересен е подходът на тези кръгове (олигарсите, които пречат, б.р.)  от една страна, искат публичност и прозрачност на прокуратурата, а когато прокуратурата е публична и прозрачна, са недоволни."

***

За изнасянето на данни от досъдебно производство (например това срещу "ТАД груп", б. р.):

"Въпросът е, че трябва да има баланс между две неща правото на българските граждани да бъдат информирани и Европейската конвенция за правата на човека."

"И от друга страна, да не бъде нарушавана презумпцията за невиновност... Всяко нарушаване на този баланс е проблем – независимо дали е в едната или другата посока."

***

За това колко да е открита прокуратурата:

"С риск да прозвучи самохвално, ще кажа, че едва ли има друг магистрат, който да е повече от мен във фокуса на общественото внимание."

***

ЦУМ-гейт и правото на личен живот на магистратите

За това какво мисли за срещата на Сотир Цацаров с издателя Сашо Дончев в ЦУМ:

"Това (многото законови ограничения към магистрати, б.р.) не означава, че ние не трябва да имаме право – макар и ограничено в голяма степен – на личен живот, на лични срещи и на лични контакти."

***

На въпрос - прокурорите не внасят ли само обвинителни актове, които ще спечелят, а не които са в защита на обществения интерес:

"Бях на отчета на една прокуратура, където имаше нула оправдателни присъди – нула! Където се потресох. И казах, че това не е нормално."

***

На въпрос на члена на ВСС Олга Керелска какво е обърнало мнението му, след като обеща 99, 9 % че няма да се кандидатира:

"Аз съм номинация на една колегия (прокурорската колегия на ВСС, б.р.), която е създадена по закондателната инициатива на един шеф на партия. Който я е проектирал. И който сега е против тази процедура, което няма нкаква житейска логика."

"Гордея се, че са ме подкрепили шофьорите и чистачките"

За забележките, че сред невижданата повсеместна подкрепа има подписани чистачки и шофьори:

Аз се гордея, че са ме подкрепили шофьорите и чистачките. Сутрин искаш да ти е оправено, искаш някой да те закара някъде.

И пак от Олга Керелска - мисли ли, че всички, които протестират срещу него, са политически манипулирани:

Ще кажа и още нещо: че се извинявам на българските граждани, които заради мен в крайна сметка не могат да си стигнат до работните места, не могат да си стигнат до детските градини.