Видео от предизборна среща, организирана в полза на ГЕРБ в Пловдив, както е видно от плакатите и знамената, показваща агитация на турски език, се разпространява в YouTube и местни медии.

Клип от срещата в ромската махала "Столипиново" е публикуван и в "Пловдив-прес":

В по-късен момент на сбирката се появява и кандидатът за кмет на града от партията Здравко Димитров. От разпространените кадри не се вижда той да присъства по време на говоренето на чужд език. Втори клип показва, че неговото представяне е на български. 

Ограничението за агитация на език, различен от българския стои в Изборния кодекс благодарение най-вече на партиите, определящи се като патриотични в парламента, както и подкрепата на ГЕРБ. Нарушителите подлежат на глоба. ДПС от години настоява за промяна в изборните правила - като се допуска говорене на майчин език при осигурен превод на български. Всеки път, когато тази поправка бъде предложена, бива и отхвърлена, въпреки че препоръката и на Венецианската комисия, и на ОССЕ в различни доклади за България е забраната да отпадне. 

Макар че в парламента подкрепят ограниченията обаче, явно по време на местна кампания партиите имат други виждания. Заради агитацията на чужд език вече има сигнал в ОИК-Пловдив срещу ГЕРБ, твърдят местни медии. В сайта на изборната комисия подобен сигнал или решение по такъв все още няма.

 
Тази седмица имаше и друг подобен случай - от Пещера. Там агитацията на турски бе в полза на кандидати от коалиция с участието на идеолози на забраната в ИК - за претендент за общински съветник от листата с участието на ВМРО. В сбирката участва и популярният изпълнител Орхан Мурад. Към днешна дата ОИК-Пещера не е наложила никакви санкции - подадената от ГЕРБ в града жалба е отхвърлена от изборните надзорници като "неоснователна и недоказана", показа проверка.