Лидери на „Демократична България“ се срещнаха днес с представители на Централния израилтянски духовен съвет и организацията на евреите „Шалом“, за да се извинят за „дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засенатите от този инцидент чувства“.

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Борислав Сандов се срещнаха по тяхно искане с председателката на съвета София Коен и с председателя на „Шалом“ доц. д-р Александър Оскар.

„Чрез вас и представляваните от вас организации бихме искали да изкажем на еврейската общност и гражданското общество в България своето голямо съжаление за дълбоко неуместната фраза, използвана от нашия колега Тома Белев и за засегнатите от този инцидент чувства. Искрено се присъединяваме към извиненията на г-н Белев и се надяваме те да бъдат приети като израз на дълбоко уважение към еврейския народ и святата памет за жертвите на престъпленията срещу него“, бе посланието отправено от „Демократична България“ на срещата.

Преди два дни еврейски организации реагираха срещу изказвания на кандидата за кмет на София от ВМРО Ангел Джамбазки и кандидата за общински съветник от ДБ в столицата Тома Белев.

Първият защити „достойния генерал Луков“, а вторият написа във фейсбук по повод коментар за възможно поскъпване на самолетните билети: "Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно." Белев се извини за думите си.

„Винаги сме основавали нашата политическа дейност на разбирането, че паметта за Холокоста, включително като част от българската история, е крайъгълен камък на съвременния хуманизъм и фундамент на усилията за изграждане на толерантно, справедливо и мирно общество. Осъзнаваме ясно, че в момент, когато национал популизмът отново е във възход и дори негови представители са част от управлението на страната ни и ежедневно инжектират отрицание срещу малцинства и правата на човека в обществения ни живот, ние трябва да бъдем изключително внимателни да не допуснем и най-малкото съмнение, че бихме допринесли за ерозията на обществената чувствителност и съпротивителни сили в това отношение“, казаха още представителите на „Демократична България“.

На срещата бяха обсъдени широк кръг въпроси, свързани със общата история и бъдеще и споделяните от нас каузи в областта на борбата с предразсъдъците, езика на омразата, защитата правата на човека и утвърждаване на култура на толерантност и ценене на разнообразието у нас. Беше постигнато съгласие за провеждане на среща между „Шалом“ и избраните с листата на „Демократична България“ общински съветници в София за уточняване на конкретни общи приоритети за сътрудничество.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ