„Умен град означава освен умно управление, означава и умна икономика, умно управление на трафика, умно управление на системата за отпадъци.“

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова на среща с представители от Българската асоциация на стартъпите.

Според нея проблем с дигитализацията има настоящият столичен кмет и кандидат за четвърти мандат Йорданка Фандъкова, защото „част от идеите, които са заложени в предизборните програми на кандидатите, трябваше отдавна да са реализирани“.

Тя подчерта, че програмата ѝ предвижда всички обществени поръчки да са качени на блокчейн платформа, където ясно да са представени условията и критериите към кандидатите, както и да не се поставят дискриминационни условия.

„Имам ясна идея как гражданите публично да виждат какви задължения имат изпълнителите на обществените поръчки, кой общински съветник как е гласувал, като имат достъп онлайн до това“, заяви Манолова и допълни, че ако следващият кмет няма комфорта на Йорданка Фандъкова да има мнозинство в Столичния общински съвет, ще има стимул да обсъди темата с обществото и да е публичен.

Според Манолова трябва да има екип за дигитализация в Столичната община.

„За важните решения, които засягат гражданите, трябва да се организират онлайн допитвания, защото столичани трябва сами да решават за какво да се харчат парите им“, обясни още тя.

Гражданският кандидат Манолова сподели още, че на края на предизборната кампания има най-голяма съпротива и опонентите ѝ ще се борят до последно, защото идва краят на всички кръгове, които са близки до властта.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ