Решението от Брюксел беше наистина шок за всички, не само за мен и за народа, но и за целия политически елит, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за гръцката телевизия Алфа, цитиран от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“, съобщи "Фокус".

Той добави, че на лидерската среща в неделя всички партии, независимо дали са на власт или в опозиция, са споделили едни и същи настроения и нагласи:

"Изпълнихме всичко, което ни беше поискано, и изведнъж Европейският съюз ни казва, че все още не сме готови", цитира думите му Македонската информационна агенция от Атина.

"От 2009 г. във всички доклади на Европейската комисия и след това във всички комюникета на ЕС те заявяваха, че има само един нерешен въпрос, дългогодишният спор за името между нас и вашата страна (Гърция – бел. ред.). Решихме това с Преспанското споразумение и изведнъж Европейският съюз ни казва, че не сме готови, защото трябва да направим някои вътрешни реформи преди това. Това не беше нито искрено, нито справедливо за тези, които са дълбоко ангажирани с процеса. Всичко това, Преспанското споразумение, всички реформи, но най-вече Преспанското споразумение беше на първо място заради Европа. Искаме да бъдем част от Европейския съюз. И изведнъж никъде не виждаме Европейския съюз. Никъде го няма Европейският съюз", казва Пендаровски.

Mакедонският президент обясни, че това, с което ще се изчака до започване на преговорите за присъединяване с ЕС, е частта за вътрешната и външната кореспонденция и използването на новото име.

"Говорейки за целия пакет, ние вече внедрихме новото име за вътрешна употреба и бих могъл да кажа, че за нас това беше най-трудната част от Преспанското споразумението", каза Пендаровски.

Той посочва, че след няколко месеца страната ще се присъедини към НАТО, благодарение на Преспанското споразумение.

"За хората, които са скептични, повтарям още веднъж, че Преспанското споразумение беше основната причина, поради която държавите-членки на Северноатлантическия алианс казаха „да“ на нашето членство. Ако не през ноември или декември, то със сигурност през първите четири месеца на 2020 г. ще бъдем пълноправен член на НАТО и това е пряк продукт от Преспанското споразумение", добавя президентът в интервю за гръцката телевизия.