Бюджет 2020 е поредната финансова рамка, в която отсъстват ключови реформи. Това заяви пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му - в проекта на финансовата рамка за догодина няма изненади, но прави впечатление, че тази година хазната ще завърши с дефицит от близо 2,5 милиарда лева.

Еднократното плащане за изтребителите Ф-16 доведе до увеличаване на дефицита в хазната тази година, припомни Ганев.

Догодина бюджетът ще бъде балансиран - т.е., без излишък или дефицит, като и при приходите, и при разходите е предвидено увеличение с малко над три милиарда лева.  

Бюджетните заплати ще се увеличат с 10 %, а при учителите - ръстът на възнагражденията е малко по-голям, като се следва обещанието за удвояването им през годините. Това е един от малкото примери за сектор, в който се извършва реформа.

За семействата с най-ниски доходи месечната помощ е 40 лева за едно дете. За отглеждането на дете с увреждане 90 % месечното подпомагане е 930 лева. Тези и останалите ставки остават непроменени

Догодина се очаква да бъде изтеглен нов дълг от 2,2 млрд. лева, включително и чрез излизане на външните пазари.

Общата задлъжнялост на страната ни ще спадне до по-малко от 20 % от брутния вътрешен продукт според проектобюджета за догодина.