Американската секретна служба е разпитвала рапъра Еминем заради песните му за президента Доналд Тръмп. Според съобщения в медиите, това е станало през 2018 г. Главната причината за разпита било парчето „Framed“ от албума на рапъра „Revival”, издаден през 2017 г.

В задълженията на службите влиза охраната на настоящите и бивши американски президенти, вицепрезиденти, техните семейства, водещите кандидати за тези служби, гостуващи държавни глави и други високопоставени държавни служители.

През 2018 г. агенти на „Сикрет сървис” са задавали въпроси на хип-хоп изпълнителя заради песен, в която е споменат президентът Тръмп и неговата дъщеря Иванка, съобщи вчера сайтът „Бъзфийд Нюз”, позовавайки се на документи на агенцията. Любопитна подробност е, че изпълнителят вече разказва за разпита в парчето „The Ringer“ от последния си албум „Kamikaze“, който излезе през август 2018 г. По-специално казва, че Тръмп му бил „изпратил агенти“. Според текста на песента, те се срещнали с него, за да проверят дали не е свързан с терористи и действително ли смята да навреди на американския президент.

В публикуваните на 24 октомври от „Бъзфийд Нюз” агентурни отчети е отбелязано, че Еминем „показва неприемливо поведение“ и „заплашва защитени лица“. Разпитът в присъствието на адвокати на изпълнителя се състоял на 18 януари 2018 г. Според изданието, федералната агенция на САЩ не е изпратила случая на прокурор за допълнително разследване.

През 2017 г., по време на церемония по връчване на хип-хоп наградите BET, Еминем изпълнил импровизация, в която нарекъл Тръмп „камикадзе, който може да разпали ядрен холокост”. Освен това разкритикувал работата на държавния глава по редица въпроси, сред които имиграцията, корупцията, расизма и контрола над огнестрелните оръжия. На финала на участието си Еминем се обърнал към феновете на Тръмп в публиката с ултиматум:

„Вие или сте „за“, или „против“. Ако не можете да решите кое от двете, аз ще реша вместо вас”.

След което и показал неприличен жест и напуснал сцената.

В текста на „заплашителната” песен „Framed“ присъстват следните редове: „… как, мамка му, Иванка Тръмп се оказа в багажника на моята кола?/ трябва достигна до дъното на тези загадка/ … / и някак си се чувствам отговорен за тъпото русо момиче”. Накрая Еминем пее, че Иванка е „потънала в езерото”.

Още с излизането си песента предизвика и публични критики — мнозина я сметнаха за мизогинистична и призоваха хип-хоп общността да се откаже от сексистките елементи в своето творчество.

Рапърът нееднократно е критикувал публично Доналд Тръмп. През 2016 г., малко преди президентските избори в САЩ, той разказа за създаването на нова песен, „Campaign Speech“. В почти осемминутната композиция Еминем призова да се „страхуваме от този проклет кандидат“ и го нарече „човек, от когото може да се очаква всичко“. Пак през 2017 г., към края на изпълнението си на фестивала в Рединг, Еминем заедно със зрителите скандираше нецензурни обиди по адрес на президента.

Същата година артистът разказа за омразата си към Тръмп в интервю за списание „Vulture“:

„Заради него кръвта ми кипва. Вече не мога да гледам новините, защото много се напрягам. Шегата настрана, римите също – имам послание за него. За мен също е важно страната ни да бъде велика, искам всичко най-добро, но това няма да се стане с него “.

Тръмп досега не е споменавал рапъра и не го е коментирал в Туитър. От „Сикрет Сървис” са отказали коментар.

Площад Славейков