В предизборна агитация, незаконна в деня на вота, обвини премиерът Бойко Борисов президента Румен Радев. Изказването на Борисов бе в отговор на това на държавния глава от по-рано днес през деня, при което Радев заяви, че министър-председателят не може да се дистанцира от избора на Иван Гешев за главен прокурор и да прехвърля отговорността върху него поради факта, че по конституция подписва указа за назначаване. 

Радев заяви още, че Борисов има "огромно влияние" във Висшия съдебен съвет (ВСС) чрез парламентарната квота в Съвета.

Коментарът му дойде в отговор на журналистически въпроси, след като по-рано тази седмица, докато Радев бе в Япония, Борисов заяви, че ако може да се каже, че изборът Гешев ще се "лепне" на някого, то това няма да бъде той, а Радев, който трябва да го назначи. 

"Когато говориш за върховенство на закона трябва да го спазваш ти. Това не е ли агитация?! Говориш за лидер на партия. Говориш неистини и по този начин подвеждаш избирателя", започна Борисов.

След което попита представителите на медиите:

"Тук има ли съдебни репортери?"

И разясни какво е разпределението във ВСС - професионална спрямо политическа квота. И кой колко е получил.

"От 24 във ВСС 11 са от парламентарната квота - на целия парламент. От тях само 3 са на ГЕРБ, 3 на БСП и 2 на ДПС. Сиреч, двете партии, гласували за Радев имат 5, а ние 3. Аз няма да наруша върховенството на закона. Ето как той (президентът) подведе избирателите в изборния ден, агитирайки за опонентите. И прехвърли върху "прайм министъра" отговорността. В изборния ден...".

Всъщност, сметките на премиера не са съвсем точни, защото управляваната от него партия има четири номинации в Съвета, а коалиционният й партньор - две. Това обаче няма никакво значение, защото цялата парламентарна квота - в т.ч. излъчените от т.нар. опозиция, гласува "за" избора на Гешев. "Против" бяха само четирима членове на ВСС.

За въпрос защо кабинетът (чрез министъра на правосъдието Данаил Кирилов) не се възползва от правото си да номинира кандидат, за да не е състезанието "само с един кон", тъй като Гешев бе единствен кандидат, Борисов се обърна към репортерката:

- Аз не съм като вас лицемер, госпожо.

- Защо решихте, че съм лицемер? - отвърна му тя. 

- Кирилов е единият от най-старите членове на ГЕРБ. Щяхме ли да му имаме доверие на този кандидат. Считам, че тази възможност е грешка.

Борисов бе попитан и дали според него Радев ще подпише указа или ще го върне.

"Въобще не мисля в днешния хубав ден какво е в неговата глава. Дълги пътувания... откъсва се от ежедневните задължения със седмици... Желая ви хубав ден и не се занимавайте с глупости. Завист е думата..., завист..."

Живото излъчване от гласуването на премиера продължи и след изявата му пред медиите.

"Агитират, агитират, после викат върховенство на закона...", сподели той на сподвижниците си.

Бе му напомнена и друга част от изказването на държавния глава от тази сутрин - че при решението си няма да се поддаде на натиск от нито една от двете страни, вероятно визирайки протестиращите срещу избора на Гешев и тези, които го подкрепят (пред ВСС в деня на избора му - яки момчета в черни "униформи", водени от собственика на сайта Пик Недялко Недялков).

"И натиск имало - да каже от кой е натискът. От мене не със сигурност - щото нямам допир до него. Значи това с натиска ще го развием", заяви Борисов на приближените си.