Президенът на САЩ Доналд Тръмп потвърди в специално изявление, че лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал-Багдади е мъртъв. Това е и заключението от анализа на тялото, което Тръмп нарече "неоспоримо" - че тялото е на Багдади. 

"Той беше болен човек, зъл, покварен. Но вече го няма. Загина като страхливец - бягайки и плачейки", заяви президентът на САЩ. 

От разказа му за операцията се разбра, че Ал-Багдади е бил приклещен от американски командоси в тунел, през който се е опитал да бяга, бил е заедно с 3 деца и две жени. В крайна сметка се е самовзривил, убивайки и децата. Жените също са мъртви. Ал-Багдади е носел жилетка с взрив. Жените също, но техните не са били взривени. Действието се развива в близост до границата с Турция.

Тръмп благодари на на Ирак, Турция, Русия, Сирия, както и на кюрдите в Сирия за операцията и успеха. Според данните именно кюрдите са дали ключова информация за местонахождението на лидера на "Ислямска държава".

Преследването на Ал-Багдади е било от няколко седмици, имало е няколко пъти неуспешни опити да бъде заловен. Американският президент заяви, че е наблюдавал лично операцията от Белия дом, но не каза повече подробности. Самата тя е била опасна, както и подготовката. Летяло се е и над въздушното пространство на Русия, имало и случаи на обстрел на специалните сили, стана ясно още от думите му. 

Очаквайте подробности.