„Жокера”, зловещата комиксова история за произхода на лудия злодей от „Батман”, се превърна в най-печеливщия филм „категория R” (забранен за лица под 17 години без придружител) за всички времена.

Филмът, който разказва как от човек с проблеми героят на Хоакин Финикс се превръща в клоун-убиец, е направил приблизително 788 милиона долара в световния боксов офис, потвърди „Уорнър Брос“. Това се оказа достатъчно, за да бие рекорда, поставен от „Дедпул”, който донесе 783 милиона долара в световен мащаб, когато излезе през 2016 година.

В Холивуд има обичай когато филм-рекордьор бъде изместен от други, старият шампион да поздрави публично новия. Що се отнася до филмите, забранени за възрастни, там поздравленията също са като за възрастни. Звездата на „Дедпул” Райън Рейнолдс прие свалянето от върха в типичния си стил: като публикува в Туитър само две думи (едната от които нецензурна).

Добавена е и снимка от филма с танцуващия триумфално Жокер, като на стълбите под героя са изписани имената на победените от него филмови персонажи: Дедпул (от „Дедпул 2”), Нео („Матрицата”), Пениуайз („То”), Исус („Страстите Христови”), Глутницата (приятелите от „Последния ергенски запой 2”), Хю Джакман (Логан – героят от „Логан: Върколака“), Мистър Грей („50 нюанса сиво”), Тед („Тед”).

Разбира се, Финикс е просто най-новата звезда в дълга редица актьори, които са си слагали клоунския грим и някои от тях са били много добри. Въпреки това в скорошно интервю той разкри, че не е мислил твърде много за миналите портретувания на героя, съобщава Си Ен Ен.

„За мен беше важно да направя нещо различно, да предложа своя интерпретация”, казва той в интервю за „Ладбайбъл”.

Глобално „Жокера” вече е най-успешният филм в категорията на забранените до 17 години, но за да получи същата титла и в родината си, трябва да измине още доста дълъг път. Американският рекорд продължава да бъде държан от библейската драма на Мел Гибсън „Страстите Христови”, събрал $370 милиона в Северна Америка през 2004 г. Дотук, през последните 21 дни „Жокера” е инкасирал у дома си „едва” $258,7 милиона.

Площад Славейков