"Готова съм на разговори с десните партии. Днес София показа, че е дясна."

Така столичната кметица и кандидатка за пореден мандат Йорданка Фандъкова, която получава най-високия резултат от първия тур, но не достатъчен за пълна победа, коментира след обявяването на предварителните резултати от кои формации би търсила подкрепа за втория тур.

Преди всичко обаче, тя щяла да иска "подкрепата на всички софиянци, с които работихме заедно всички тези години".

"Готова съм на разговори с десните партии, защото софиянци показаха, че в техните програми има добри, прагматични решения", посочи Фандъкова.

Демократична България получи близо 15 процента от гласовете. Независимият кандидат, за когото са гласували около 20 на сто (по данни на "Алфа рисърч") от симпатизантите на ДБ пък взима средно 10 и малко над 10 процента. Сумарно това е процентът, който взима опонентката на Фандъкова на балотажа - независимата, подкрепена от БСП - Мая Манолова.

"За 10 години управление сме направили много, но сме направили и пропуски. Извадила съм си изводи и съм готова да направим промяна. Това чувам и от хората. Бях много ясна през кампанията с проектите и с решенията за града, не се крия зад празни приказки и общи думи. Ще продължа по същия начин", даде заявка Фандъкова за стила на кампанията си между двата тура

След което отново се обърна към столичани:

"Резултатите ясно показаха волята на софиянци. Вярвам в тяхната интелигентност, разум и прагматизъм. Също така вярвам, че софиянци не могат да бъдат лесно манипулирани с думи за промяна, когато става дума за подмяна. Днес София показа, че е дясна. В Общинския съвет определено ще има присъствие на десните партии, за да продължи политиката на работа, работа за София."