Бъдещата шефка на европейската дипломация Федерика Могерини смята, че в момента "няма политически условия" за изграждане на руския проект за газопровод "Южен поток". Това заяви тя пред членовете на комисията по външни работи на Европейския парламент, където се яви в понеделник вечер на задължителното изслушване, за бъде одобрена за поста.

"Политическите условия за "Южен поток" в момента ги няма и това се отнася и за нашето положение, и за отношенията ни с Русия," каза Могерини на въпрос на зелената австрийска евродепутатка Улрике Луначек. 

"Ако политическите условия се нормализират, тогава техническите преговори могат да започнат отново," добави тя. По-рано тази година европейският парламент прие незаконодателна резолюция, в която настоява проектът да бъде спрян. Европейската комисия поиска от участващите държави - Австрия, България, Гърция, Словения, Унгария и Хърватия - да спрат изпълнението му, докато не бъде  приведен в съответствие с пазарните правила на ЕС. За техни нарушения в подписаните споразумения за проекта Комисията започна и процедура за нарушение срещу България. 

Балтийските държави и Полша не искаха да се доверят на социалдемократката Могерини, досега външен министър на Италия, заради репутацията й на "мека" спрямо Русия и привърженичка на "Южен поток". Италианският министър-председател Матео Ренци се беше изказвал за по-балансирана европейска позиция спрямо проекта. В началото си през юли италианското председателство на ЕС го обяви за приоритетен.

Това беше причината Могерини да не събере единодушна подкрепа от всички 28 държавни и правителствени ръководители от ЕС, когато те за първи път обсъдиха каднидатурата й на 16 юли. Две седмици по-късно тя мина през следваща среща на върха, където Могерини получи номинация за върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността в състезание с полския външен министър Радек Шикорски и българската еврокомисарка Кристалина Георгиева. Полша получи поста на председател на Европейския съвет за досегашния си премиер Доналд Туск.

Върховният представител е по право заместник-председател на Еврокомисията, но както председателя й трябва да получи единодушното одобрение от 28-те държани и правителствени ръководители, преди да се яви за утвърждаване и от Европарламента. Останалите комисари се номинират от националните правителства и минават само през парламентарни изслушвания и вот ан блок.

Могерини обясни на евродепутатите, че нейни изявления за "Южен поток са били погрешно разбрани и цитирани от медиите.  "Аз казах, че "Южният коридор" трябва да е приоритетен, а не "Южен поток", каза тя. 

"Южният газов коридор" е европейското название на газопровод в проект, който тръгва от Азербайджан, минава през Турция и Гърция и стига до Италия. Наречен е още Трансадриатически газопровод (ТАП). Той измести дълго обсъждания проект "Набуко", който трябваше да мине през България. От гръцкото трасе на ТАП обаче е възможно отклонение към България. Ако "Набуко" бъде възстановен под някаква форма, той също ще бъде част от европейския "Южен газов горидор".

Голяма част от въпросите към Могерини бяха за отношенията между ЕС и Русия. На въпрос на британския лейбърист Ричард Хоуит за тактиката й спрямо "руската мечка", Могерини каза, че тя ще бъде "смес между себеотстояване и дипломация", като "съотношението ще зависи от реакцията на мечката". 

Преставителите на политическите групи ще дадат оценката си за представянето на Могерини утре. Според председателя на външната комисия германския християн-демократ Елмар Брок то е било успешно, ако се съди по аплодисментите в края му. Той обаче посочи, че те трябва да бъдат поставени "в политически контекст". Номинацията на Могерини е част от политическа сделка в между левицата и десницата в Европарламента за мнозинство подкрепящо новата Еврокомисия с председател християндемократа Жан-Клод Юнкер.