Президентът Тръмп представи смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади като потвърждение на правилността на своята стратегия на изтегляне от регионални конфликти, пише днес вестник "Ню Йорк таймс". Всъщност обаче, това което се случи при светкавичното нападение на американските спецчасти в сирийското село Бариша, отново потвърждава ценността на три традиционни източника на сила за Америка: мощни коалиции със съюзници, доверие в разузнавателните служби и умение да се използва военната мощ по света - неща, които сегашният президент презира, подчертава вестникът.
Тръмп редовно се надсмиваше над първите две. Макар и да се похвали с неделните събития, наричайки ги значителна победа за националната сигурност, изходът от спецоперацията едва ли разсейва съмненията в разумността на напъните му да намали военното присъствие на САЩ в Сирия по време, когато терористичните заплахи в региона не са изчезнали.

Тръмп отдавна гледа с подозрение на разузнавателните служби и като че ли разглежда техните служители като членове на ненавижданата от него "дълбока държава". Той очевидно има и скептично отношение към алиансите от съюзници. А в дадения случай му помогна близкото сътрудничество с кюрдите, които той безцеремонно изостави, пише изданието.

"Иронията в случая е, че успехът на операцията срещу Ал Багдади бе немислим без американските сили на терена, които бяха изтеглени, без помощ от сирийските кюрди, които (Тръмп) предаде, и без подкрепата на американската разузнавателна общност, която той така често пренебрегваше - каза вчера Ричард Хаас, председател на американския Съвет за външни отношения. - Това нападение очевидно бе успешно, но условията, които позволиха провеждането на такава операция, може да липсват в бъдеще."

За Тръмп смъртта на лидера на "Ислямска държава" Ал Багдади е доказателство за мъдростта на неговата стратегия за защита на Америка у дома без ангажиране на силите на САЩ в "безкрайни войни" по света.

Ал Багдади.

За президента и неговите поддръжници аргументите на критиците са израз на злоба на недоволните, опит на обзетата от мания за импийчмънт опозиция да подцени успеха на една добре насочена, успешна тайна операция, подобна на тази с убийството на Осама бин Ладен, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.