Никога не сме гледали на "Спаси София" като свои опоненти, и направихме всичко възможно да избегнем разделно явяване. Това заяви лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов на пресконференция на обединението днес.

"Призоваваме нашите приятели в "Спаси София" да работим заедно в Общинския съвет, да сформираме обща група в него. Търсим тяхната подкрепа за нашите кандидати за районни кметове", заяви той.

Основна тема на пресконференцията беше дали независимата кандидатура на Борис Бонев не е разбила гласа на десните избиратели в София твърде много. Припомняме, че Игнатов и Бонев заедно имат повече гласове, отколкото втората в надпреварата - Мая Манолова.

Иванов заяви, че са предлагали всякакви варианти на гражданското сдружение - да имат 4 избираеми места в листата за Общински съвет, да бъде Борис Бонев кандидат на ДБ, или дори да се проведат предварителни избори за това кой да е кандидат на едно възможно обединение.

"Имаше 8 срещи, с изключение на една, бяха инициирани от нас. Искам да уверя всички, че положихме сериозни политически усилия да избегнем разделното явяване. Чух, че се спекулира, че става дума за его, това е смехотворно", обясни Иванов.

И изтъкна, че за "Спаси София" всички тези предложения са се оказали неприемливи. 

"Те заложиха на този принцип, знаете - едно отхвърляне на партиите, отрицание на партийния модел на правене на политика. Ние от една страна разбираме защо това се случва, и се ангажираме да овладеем причините за това. Но няма работеща демокрация, трайни политически приоритети, и общества, които се трансформират без партии. Няма развити и свободни демокрации без партии", натърти той.

Кандидатът за кмет на ДБ - Борислав Игнатов - първо благодари на всички избиратели за доверието и гласа им, после обеща да работи за изпълняване на обещанията си като общински съветник. На въпрос дали с Борис Бонев са си попречили, той отбеляза:

"В някои аспекти сме си попречили, в друг аспект си помогнахме. Силната конкуренция води до успехи."

Христо Иванов пък призова да се затвори тази страница и да няма повече антагонизъм, напротив, да се търси начин симпатизантите на гражданската формация и партийното обединение да работят заедно в бъдеще.

Следващият ключов въпрос на пресконференцията беше дали ще подкрепят някоя от кандидатките на балотажа в столицата. Игнатов за пореден път каза, че няма да гласува за нито една от тях.

"Нашите избиратели са високообразовани и интелигентни, и най-важното - свободни хора. Ние не можем да ги заведем като едно стадо някъде. Те ще преценят по какъв начин да изразят своя вот", отбеляза Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, но добави: "Не призоваваме хората да не гласуват."

Иванов каза още, че резултатът в София и други градове е утвърждаване на "Демократична България" и разширяване и надграждане на резултата им. Атанасов припомни, че това са втори избори за новата формация, след като спечелиха евродепутатско място в началото на годината (и изпратиха Радан Кънев в ЕП). 

Атанасов призова съмишлениците на ДБ да гласуват на балотаж в друга битка, обаче:

"Битката за промяната в София не е приключила. Продължава с битката за балотажите за районни кметове. "Демократична България" има един сериозен резултат."

"Зелените" се похвалиха с удвояване на техния личен брой общински съветници. Методи Лалов пък също обеща усилена работа в Общинския съвет от ден първи, и отбеляза:

"Който и кмет да работи, ще работи при съвсем други условия. Там, където са направени в полза за задкулисието, ще направим всичко възможно, за да ги променим."

Иванов пък призна, че не се е случило очакването София да е катализатор за голяма национална промяна, промяна на модела на управление на държавата, но подчерта, че ДБ гледат напред.

"Следващият рубеж, на който такава промяна може да се случи, е парламентарните избори след 18 месеца", добави той.