Борис Джонсън за трети път не успя да прокара предложение за предсрочни избори през Камарата на общините.

Депутатите гласуваха тази вечер с 299 на 70 гласа за искането на премиера за извънреден вот на 12 декември т.г.

Лейбъристката опозиция се въздържа.

Така, макар Джонсън да получи мнозинство, то не е достатъчно за одобрение на предложението, което предполага две трети от депутатите (434) да гласуват за него.

След вота Джонсън обеща още тази вечер правителството да внесе друго законодателно предложение за ранен избор на нов парламент. Той ще търси за него подкрепата на либералдемократите и на шотландските националисти, които по-рано излязоха със свое предложение за предсрочни избори на 9 декември т.г.

"Тази Камара не може повече да държи страната заложница", каза Джонсън, наричайки парламента "дисфункционален".

Той заяви, че ще продължава с усилията си да предизвика предсрочен вот, защото сегашната парализа в парламента трябва да бъде преодоляна "по един или друг начин".

Новото законодателство, което Джонсън ще внесе, изисква подкрепата само на обикновено мнозинство в Камарата, т.е. на 320 депутати.

През септември лейбъристите в парламента на два пъти блокираха опитите на Борис Джонсън да предизвика нови избори, припомнят световните агенции.

Либералдемократите и шотландските националисти искат да изтеглят евентуален предсрочен вот по-рано, за да не остане време евентуален закон за Брекзит да бъде окончателно приет от този парламент. Това трябва да стане не по-късно от 25 дни преди разпускането му.

По- рано днес Джонсън е потвърдил официално пред ЕС, че приема отлагането на Брекзит, но е приканил Брюксел да заяви ясно, че няма да има ново отлагане на раздялата след 31 януари догодина, предаде Ройтерс. Говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че той е получил писмо със съгласието на Джонсън за отсрочката.