Образно описание на новата политическа реалност в България направи лидерът на "България без цензура" Николай Бареков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Имаме 8 политици в горяща къща. Има вода и маркуч и се карат кой да гаси. Бойко Борисов е пожарникар, но не е задължително да е именно той, рече бившият тв водещ.

И тази сутрин Бареков бе на позицията си от вчера, че ГЕРБ трябва да направи правителство с мандата си и че всички партии от 43-ото Народно събрание трябва да седнат на масата за преговори. 

Личният анализ на лидера на "Цензурата" показвал, че "нито Николай Бареков, нито Бойко Борисов е получил достатъчна подкрепа, за да стане министър-председател".  Той посочи и важните според него теми, за които иска да се води дебат за бъдещото правителство. Това били откриването на нови работни места, електронното правителство, необходимите реформи в енергетиката и образованието.

"Не обичам този човек, нямам чувства към него, не сме приятели. Като е решил да си слага главата на дръвника, да си я слага. Това ще е най-бързият му край като политик. Да си сложи главата, да вземе гласове от 2-3 партии. Гледам, че половината реформатори са се разцепили и ще го подкрепят, патриотите и те се въртят и да става премиер", каза Бареков.

На многократните напомняния на водещите Ани Цолова и Виктор Николаев как доскоро Бареков наричаше Борисов "масов убиец" лидерът на ББЦ отговори, че е имало взаимни обиди, които обаче трябвало да бъдат преодолени заради сложната конфигурация в новия парламент. Самият той нямало да даде своя глас за правителство начело с Борисов.

После продължи с цветистите изказвания:

"Не Бойко Борисов, Дядо Коледа да го направим премиер, чудеса няма да станат. Трябва да се работи здраво".

Бареков подчерта, че ББЦ вече има група за преговори, в която той няма да участва. Иначе Новият политик си избрал да остане депутат в българския парламент, а не в европейския.