ГЕРБ отново няма да има самостоятелно мнозинство в Столичния общински съвет. Това става ясно от разпределението на броя общински съветници в 61-членния местен парламент, на база вота на 27 октомври. 

Кой колко съветници ще има съобщи пред БНР председателката на ОИК-София Полина Витанова. Според изчисленията коалицията между ГЕРБ и СДС получава 27 места. Втора сила е БСП със 17 съветници, следвана от "Демократична България" - с 12.

ВМРО е спечелила 4 мандата, а "Атака" - 2. В СОС още от изборната нощ е ясно, че ще има 1 независим съветник и това е Борис Бонев от "Спаси София". 

В табличен вид новият СОС изглежда така:

  • ГЕРБ/СДС - 27
  • БСП за България - 15
  • "Демократична България" - 12
  • ВМРО - 4
  • "Атака" - 2
  • Независими - 1

Така аритметиката показва, че ГЕРБ с ВМРО ще има 31 съветници - тоест точно половината от състава на СОС плюс 1. Това е доста крехко мнозинство, ако допуснем, че ще има споразумение между двете партии. 

"Атака", която също като ВМРО към момента е във властта с ГЕРБ на национално ниво, въпреки че вече е извън "Обединени патриоти", вероятно също ще подкрепя партията на Бойко Борисов в София с двамата си завоювани съветници.

На първия тур са избрани кметовете на два от 24-те столични района - Банкя и Кремиковци, показват окончателните резултати. Така в 22 столични района в неделя ще има балотаж, както Клуб Z писа вчера. 

Полина Витанова потвърди, че в повечето протоколи от секционните комисии в София е имало грешки:

“В почти всяка секция един от протоколите беше сгрешен. Най-вече протоколите за общински съветници", заяви тя.

И отбеляза още, че не може да отговори на въпроса дали има изгубени преференции. 

"Секционната избирателна комисия е тази, която отчита резултата. Ние приемаме само това, което е отчела секционната избирателна комисия“, допълни Витанова.

Все още няма и данни дали има размествания в листите при отчетените преференции.