"Предизвиквам и каня г-жа Фандъкова на лидерски дебат, лице в лице. Без да се крие зад екипи, зад съветници, зад проекти или зад ромски гласове в махалите. Оставям я тя да избере неутрален терен, както поискаха от нейния щаб. Готова съм да дебатирам на всякакъв терен, включително и на терена на Международната космическа станция, ако това за г-жа Фандъкова и нейния екип е неутралния терен."

Така независимата кандидатка за кмет на София Мая Манолова, която в неделя ще се изправи на балотажа срещу сегашния градоначалник, номиниран за нов мандат, Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), отговори на вчерашния призив от щаба Фандъкова за дебат между двете, организиран на неутрален терен.

Манолова обяви днес подкрепа и за всички кандидати за районни кметове, стигнали до балотаж с тези на ГЕРБ без оглед на партийната им принадлежност. Масово това са номинации на "Демократична България".

"От 24 столични района балотаж ще има в 22, където "кандидатите на промяната" ще излязат срещу "модела на ГЕРБ", "модела на Борисов и Фандъкова" в Столичната община. Това показва, че гражданите, които гласуваха на 27 октомври, подкрепиха промяната. Защото т.нар. нов екип на г-жа Фандъкова, който включва всички досегашни районни кметове на ГЕРБ, не получи доверие на първи тур. 22-ма от 24-те кандидати ще се явят на поправителен в неделя", посочи Манолова.

По думите й моделът на управление е "модел, създаден от "орлетата" на г-н Борисов, свили гнездо в Столичната община", и срещу това задкулисие са се обединили 2/3 от столичани.

"Аз лично вярвам в овластяването на районните кметове. Вярвам също, че това е един от начините да се преборим със задкулисната власт, която разпределя порциите в СО. Моята борба срещу това задкулисие ще е чрез електронни обществени поръчки. За целта ще разформировам комисията на Орлин Алексиев, която определя заданията на обществените поръчки", даде заявка независимата кандидатка.

Тя обеща и участие на районните кметове в търговете по големите проекти в районите им, както и в последващия контрол, както и "децентрализирани средства", за който пак районните кметове заедно с гражданите ще определят за какви обекти да отиват.

Манолова посочи още, че истинската децентрализация може да се случи само с децентрализация на централния бюджет. Т.е. да се гарантира чрез законови изменения, че част от данъците на гражданите като данък общ доход, да остават като приход в общините, където е реализиран.

Реформирането на "Топлофикация" ще се счита за успешно тогава, когато гражданите започнат да получават разбираеми сметки, а методиката за определяне на такса сградна инсталация стане справедлива и когато се спре продажбата на произвежданата от дружеството енергия чрез частна фирма посредник, която реализира цялата печалба.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.