Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател е Бойко Борисов, защото партията се съобразява с волята на 1 млн. гласоподаватели. Това каза в сутрешния блок на бТВ зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„До консумиране на управленския мандат обаче ще се стигне след консултации с всички парламентарно представени партии за различни секторни политики", уточни Цветанов.

И бе категоричен, че „няма да зависим от Реформаторския блок, а ще направим широко парламентарно мнозинство, за да няма поставяне на условия, които са нелогични и невъзможни“. В коментар за критичните изказвания на лидера на ДСБ Радан Кънев бившият МВР шеф каза, че все още не се знае с кого от Реформаторите ще преговаря ГЕРБ, защото не се знае кой ще им бъде председател.

След преговорите щяло да има „или публично коалиционно споразумение, или поне ясно заявен ангажимент за парламентарната подкрепа на определени политики“. „Искаме да сменим хаоса с отговорност", каза Цветанов.

Той бе категоричен, че коалиции с БСП и ДПС не са възможни и ако предложената структура на Министерския съвет бъде подкрепена в пленарна зала само от Движението за права и свободи, на следващия ден Бойко Борисов ще си подаде оставката като премиер. Попитан защо въобще при това положение ГЕРБ ще преговаря с двете партии, Цветанов обясни, че трябвало „да преодолеем този реваншизъм и това агресивно поведение, което беше наложено в 42-рото Народно събрание".

Както и Борисов Цветанов направи комплимент на Патриотичния фронт, като заяви, че те се държат най-национално отговорно, защото ще говорят с всички и са готови да подкрепят това, което е важно за страната.

Бившият вътрешен министър коментира и собствените си перспективи да се върне в МВР.

„Мога да ви уверя, че това, което сме направили в сектор „Сигурност", е най-доброто за последните 25 години. Най-лошото беше по времето на Орешарски, когато сектор „Сигурност" беше разбит", каза той.