Кандидатите за нов генерален директор на БНР ще могат да подават документи в Съвета за електронни медии (СЕМ) до 5 декември. Това реши медийният регулатор днес, гласувайки единодушно старта на конкурс за поста, от който бе освободен нашумелия бивш вече директор Светослав Костов. 

Изслушванията на концепциите на претендентите за поста в националното радио ще се проведат на 20 и 21 януари. Самият избор ще се състои на 22 януари.

До обявяването на процедурата се стигна, след като на 17 октомври членовете на СЕМ прекратиха мандата на Костов и избраха за временно изпълняващ длъжността Антон Митов - досегашният ръководител на дирекция "Архиви". Митов може да остане на поста в продължение на 3 месеца, през които тече конкурсът за генерален директор.

Смяната на Костов се наложи заради безпрецедентен скандал със замлъкването на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември - нещо, което не се е случвало и по време на война. И заради обвиненията на натиск върху журналисти, опита за сваляне от ефир на съдебния репортер на радиото Силвия Великова, който предизвика и протести. Последното обаче не е част от мотивите на СЕМ за отстраняването на Костов като генерален директор.

Неотдавна обвинител №1 Сотир Цацаров изрази мнение, че от събраните до момента данни в прокуратурата можело да се направи пряка връзка между отстраняването на Великова от микрофона в "Хоризонт" и прекъсването на излъчването на програмата на следващия ден.

Светослав Костов обяви вече, че обжалва решението на СЕМ да го премахне от поста в БНР пред съда.  

До обявяването на процедурата се стигна, след като на 17 октомври членовете на СЕМ прекратиха мандата на Светослав Костов и избраха за временно изпълняващ длъжността Антон Митов - досегашния ръководител на дирекция "Архиви". Митов може да остане на поста в продължение на 3 месеца, през които тече конкурсът за генерален директор, припомня БНР.

Основният мотив за прекратяването на мандата на Костов беше безпрецедентното спиране на ефира на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември. Самият той обяви, че ще обжалва решението на СЕМ пред съда.

Светослав Костов обяви, че ще обжалва решението на СЕМ в съда.