Консумацията на едно авокадо дневно е много полезна за организма, тъй като снижава нивата на лошия холестерол, установиха учени, цитирани от портала "ЮрикАлърт".
Екипът на проф. Пени Крис-Етъртън от университета в щата Пенсилвания изследвал 45 възрастни участници със свръхнормено тегло. Тeхният хранителен режим включвал три варианта - диета с ниско съдържание на мазнини, диета с умерено съдържание на мазнини, допълнена с източници на мононенаситени мастни киселини, и умерена диета с консумация на едно авокадо дневно.

Оказало се, че авокадото е много полезно за сърцето, справя се с лошия холестерол и укрепва цялата сърдечно-съдова система. След 5-седмична диета с консумацията на този плод при участниците било констатирано по-ниско ниво на липопротеини с ниска плътност, които провокират образуването на вредния холестерол. В същото време при тези хора били регистрирани по-високи показатели на лутеин и на антиоксиданти.

"В авокадото действително се съдържат много полезни мазнини и каротиноиди, които са полезни за очите, както и други хранителни вещества", изтъква проф. Крис-Етъртън.

Тя препоръчва консумацията на този продукт във вид на сосове с филийки от пълнозърнесто брашно, съобщава БТА.