Долното ниво на Айфеловата кула беше отворено за посетители след 2-годишен ремонт. Основното подобрение, внесено в конструкцията на символа на Париж, е прозрачният под, който замени обичайното покритие. Всички желаещи вече могат да стъпят безопасно на панорамната тераса и да се окажат без видима опора под краката на височина 57 метра от земята.

В церемонията по откриването взе участие кметът на френската столица Ан Идалго. По думите на градоначалничката Айфеловата кула е нейният любим паметник и тя е щастлива, че архитектурният монумент остава символ на Франция по света. Мадам Идалго обаче призна, че "малко се уплашила", когато ходела по новия стъклен под.

В близките години по кулата ще има още иновации. Кметицата съобщи, че в последващи ремонти ще бъдат сложени слънчеви панели, резервоар за дъждовна вода и миниатюрни ветрогенератори - всичко това с цел енергийна ефективност по последна мода.

Ремонтът на Айфеловата кула струваше на общината €30 млн. Първият етаж на кулата е най-ниският от трите надземни нива. Досега той не се ползваше с особена популярност сред посетителите. Те предпочитаха да се качват директно на далеч по-атрактивните втори и трети етажи, откъдето се откриват прекрасни гледки към Париж.