До края на мандата ни БВП ще стигне 130 милиарда лева. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството днес.

"В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лв. В момента сме на близо 119 милиарда и до края на мандата ще стигне 130 милиарда", заяви Борисов.

Той коментира специално и темата за външния дълг, по която имало много спекулации.

"Искам да ви кажа за външния дълг, където имаше много спекулации. Ние сме трети в ЕС по нисък външен дълг. По време на управлението тези 3 години външният дълг намаля, от 28% до края на мандата сме планирали да е 19,5%. Това показва отговорността към следващите поколения и че харчим толкова, колкото изкарваме", отчете Борисов.

Не пропусна и успехите в контрабандата, като изтъкна, че в момента България е държавата с най-ниска контрабанда на цигари в ЕС - 3,4%. Това се дължало на добрата работа на НАП, ДАНС, МВР и прокуратурата.

"С 3 милиарда лева повече пари има в бюджета вследствие на това. Затова си позволяваме да изпълняваме програмата за двойно увеличение на учителските заплати и навсякъде във всички сектори има повече пари. Както поехме ангажимент, има и 10% увеличение на доходите. Така че само за образование 610 милиона се дават допълнително. Само за заплати на учителите – 360 милиона лева, защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентоспособни сме", обясни Борисов.

Той отбеляза, че и безработицата е много ниска.

"Безработицата отиде на 4%, на практика не работят само тези, които не искат", каза Борисов.

Той каза още, че правителството дава допълнитлено 60 млн. лв. за здравеопазване и се обърна към министър Кирил Ананиев:

"Нека тези пари да стигнат до сестрите, лекарите и да им се повишава възнаграждението."

Борисов коментира още, че в сферата на отбраната България постига всички стандарти на НАТО след закупените 8 нови бойни самолета.

"Така че това, което сме обещали, го изпълняваме в пълния му обем. Повече пари има и за култура, спорт и инфраструктурни проекти", обобщи той.