Прокуратурата връща представата за "железния юмрук на партията" от времето на БКП. Това каза пред БНР Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Според Калайджиева единодушната номинация на Иван Гешев от всички членове на прокурорската колегия във ВСС е била заявка, че няма да приемат друг кандидат. Тя припомни множеството писма, изпратени от различни организации и структури в подкрепа на Гешев.

"Тези пози напомнят на партийни събрания на БКП по месторабота. Не смятам, че това може да бъде лицето на прокуратурата, защото представата за железния юмрук на партията, който беше характерен за еднопартийните условия преди 1989 г., в многопартийни условия може и лесно се превръща в инструмент, бухалка за разправа с политически и икономически опоненти. Това не е борба за законност, това е сплашване", подчерта Калайджиева.

Според нея пред президента Румен Радев стои само моралният избор дали да върне, и то мотивирано - като обясни защо той не е съгласен, или да потвърди, било то с мотиви или без мотиви, избора на Висшия съдебен съвет.

"Не съм убедена, че е възможна някаква процедура пред Конституционния съд", уточни Калайджиева.

Според нея основният проблем е дали някога някой ще инициира сериозна реформа, която да елиминира хегемонията на прокуратурата и нейната безнаказаност.

Калайджиева смята, че в изявленията си Гешев е демонстрирал непознаване на правата на човека и гаранциите, които българското правосъдие трябва да предостави за тяхното спазване.

"Станахме свидетели на нападки срещу плурализма, срещу правото на защита, на пряко нарушаване на презумпцията на невиновност, посочване на лица, които ще бъдат мишени на правосъдието. Бяхме свидетели на погазване на основни принципи на Конституцията", припомни Калайджиева.

Тя запита риторично защо трябва хората да се страхуват от прокуратурата, след като тя би трябвало да е институция, призвана да пази законността и да изправя престъпниците пред съда. Според нея методите на прокуратурата не просто всяват страх, а имат за цел да всеят страх.

"Пред този страх ние не можем да си позволим да мълчим, защото страхът не може да бъде аргументът за осигуряване на законност", заяви Калайджиева.