Бус лентата на столичния бул. "Цариградско шосе" между алея "Яворов" и кв. "Изток" е премахната, обявиха тази сутрин от гражданската организация "Спаси София". 

"На коя калинка в общината й хрумна това и с какви мотиви е заличена единствената истински работеща бус лента в столицата? Решението е толкова абсурдно, че няма за стотен път да обясняваме защо даването на приоритет на градския транспорт е ключово в борбата с мръсния въздух и задръстванията", написаха те във фейсбук.

Преди това пък споделиха видео с доскорошния кандидат за кмет и бъдещ общински съветник Борис Бонев, който задава същия въпрос. Публикуваха и снимка, на която се вижда как е изтрит жълтият надпис BUS и е сложена нова бяла лента вместо жълтата, която позволява само превозните средства от градския транспорт да се движат в тази лента.

 

 

От гражданската организация питат кандидатката за кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова защо лентата се маха, след като в предизборната й програма пише "увеличаваме с 20% скоростта на градския транспорт с нови бус ленти". 

От общината обаче разясниха, че не става дума за премахване на бус лентата, а за удължаване на на зоната за престрояване на автомобили с 240 метра.

При наличието на бус лента тя е прекъсвана там, където има слизане или качване на булеварда от други пътни артерии. В случая засегнати са шофьорите, които идват от Телевизионната кула и се качват на "Цариградско" в посока хотел "Плиска". Според общината преплитането на потоците автомобили там са създавали задръствания до Орлов мост, затова се е наложило да се удължи зоната, в която шофьорите могат да сменят лентите.

"Освен това преди въпросната отсечка на бул. "Цариградско шосе" бус лентата е удължена със 160 метра, за да се облекчи преминаването на градския транспорт", отбелязват още от Столичната община. "Целта на направените промени е да се улесни движението по тази натоварена пътна артерия. А разпространената тази сутрин невярна информация само заблуждава гражданите на София."