"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта".

Това написа в своя Фейсбук профил тази сутрин вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод интервюто на френския президент Еманюел Макрон пред десния седмичник Valeurs actuelles.

В гневното си обръщение Каракачанов пише, че изказването на Макрон е недопустимо и обидно, независимо от вложения в него смисъл. 

"Демонстрация на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му", продължава лидерът на ВМРО.

"Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници".

Изявление в подобен стил дойде и от съпартиеца на Каракачанов и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки. Той нарече думите на Макрон "чист разисъм" и настоява за незабавно извинение. 

"Господин президент Макрон, великото минало на страна като Франция има всички основания да се срамува от Вас заради Вашето изявление!", завършва Джамбазки.

Припомняме, че официална София реагира светкавично на думите на френския президент и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство, съобщи МВнР. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник във Външно за обяснения.