На балотажа ГЕРБ печели София, Пловдив, Варна и Шумен. Губи Русе, Благоевград, Видин. В Пазарджик за пореден път от 2007 г. насам начело остава Тодор Попов, Добрич и Плевен нов мандат вземат сегашните кметове. В Ямбол победата е за несистемен играч - кандидатът на "Пряка демокрация". 

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) печели втория тур на местните избори в София.

Според данните от 100% от паралелното преброяване на "Алфа рисърч" досегашната кметица на столицата от ГЕРБ получава 50,3 на сто от гласовете, а за Мая Манолова са гласували 45,7 на сто. 4% са избрали бюлетината "Не подкрепям никого". Според преброяването на "Галъп" резултатът е 49,7 за Фандъкова срещу 45 на сто за Манолова.  Паралелното преброяване на "Тренд" пък дава данни при 100% извадка от 50,7% за сегашната кметица и 44% за опонентката й.

Любопитното е, че 1 на сто от подкрепилите Манолова на първия тур, сега са гласували за Фандъкова, сочи разбивка на "Алфа рисърч" от екзитпола. 73 на сто са гласували за Фандъкова и на първия тур. Взела е 8 на сто от гласовете, дадени за Борислав Игнатов (Демократична България), 5 на сто от тези, гласували за независимия Борис Бонев и 5 на сто - от Ангел Джамбазки (ВМРО).

В страната

ГЕРБ ще има отново кмет и в Пловдив, и във Варна, сочат предварителните данни от екзитполовете.

Във втория по големина град в страната печели Здравко Димитров с убедителна преднина пред Славчо Атанасов от ВМРО.

Във Варна досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ взема пореден мандат в сблъсък с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. В морския град имаше и изключително ниска избирателна активност.

Кметът на Варна Иван Портних гласува за своя следващ мандат. Той беше избран при вяло гласуване на съгражданите си.

Според данните към края на изборния ден Русе също ще има нов кмет и то от БСП - Пенчо Милков. Досегашният управник Пламен Стоилов от ГЕРБ не се кандидатира за нов мандат, след като не получи доверие от центъра, а вместо него беше издигната кандидатурата на Диана Иванова.

Депутатът от БСП Пенчо Милков пуска бюлетината си. Той ще е новият кмет на Русе, показват данните към момента. 

В Благоевград кандидатът, подкрепен от соцпартията, Румен Томов изпреварва кмета Атанас Камбитов от ГЕРБ, сочат данните от екзитпола на "Галъп интърнешънъл". Томов е с 52,2 на сто, а Камбитов - 43,1 на сто.

Румен Томов още сутринта обърна резултата в своя полза.

ГЕРБ не печели и в Плевен, където Георг Спартански, който се кандидатира от името на местна коалиция, според предварителните резултати ще е кмет и през следващия мандат. Областният управител и кандидат на ГЕРБ Мирослав Петров остава втори.

Според екзитпола на "Алфа рисърч" Спартански взема 55,4 на сто, Петров - 41,4 на сто. На миналия вот Плевен стана известен като "болката на Бойко Борисов" заради тогавашната загуба на ГЕРБ.

Георг Спартански остава кмет на Плевен, според предварителните резултати.

В Пазарджик кметът Тодор Попов, който е начело на града от 2007 г., взема 56,3% срещу 36,4% за Благо Солов, подкрепения от БСП, независим кандидат. Това сочат данните от екзитпола на "Маркет линкс". 

Въпреки съпътстващите управлението му скандали досега никой не е успял да детронира от поста му Попов, който е издиган от местни коалиции. На предните избори той победи кандидата на ГЕРБ.

Тодор Попов изглежда, че ще продължи да управлява Пазарджик.

В Ямбол екзитпол няма, но според данните на партийните щабове с над 60 на сто печели кандидатът на партия "Пряка демокрация" Валентин Ревански, съобщи БНТ Той беше поздравен от опонентката си Катя Георгиева от БСП.

Валентин Ревански е новият кмет на Ямбол.

Във Видин при 100% извадка от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл"  ГЕРБ губи и Видин. За кандидата на местната коалиция около СДС Цветан Ценков са гласували 57,8 на сто, за кмета от ГЕРБ Огнян Ценков - 39,7%  

В Шумен при 100% извадка от паралелно преброяване на "Галъп интернешънъл" кметът от ГЕРБ Любомир Христов печели нов мандат с  52,1%, а Венцислав Венков от БСП е с 44,4%. Останалите са за "Не подкрепям никого".

Любомир Христов от ГЕРБ печели нов мандат в Шумен. 

Кметът на Добрич - Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, Съюз на свободните демократи, Глас Народен) с 68% води според паралелното пребровяане при 30% от бюлетините. На балотажа той се изправи срещу Надежда Петкова от ГЕРБ.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов печели нов мандат.

В Сливен печели новият стар кмет Стефан Радев (ГЕРБ). Той взима малко над 60 на сто от гласовете. На балотажа той се изправи срещу Кольо Милев ("БСП за България"), който взе миналата неделя 24,33% от гласовете на избирателите в града.

БСП обаче взе Разград в лицето на Денчо Бояджиев, който се изправи срещу кмета от ГЕРБ Валентин Василев. На първия тур разликата между двамата бе в рамките на процент.

В Перник разликата между досегашната кметица на ГЕРБ Вяра Церовска и кандидатът на БСП и досегашен депутат Станислав Владимиров също бе процент. И днес областният град отиде при Владимиров.

Слаб интерес

Освен в столицата балотаж имаше в още 17 областни градове. Изборите днес преминаха при слаба избирателна активност. И на места със не малък явен протестен вот с бюлетината "Не подкрепям никого". В София те са близо 6 на сто.

Но вотът в цялата страна бе белязан с множество сигнали за купуване на гласове. В навечерието му беше арестуван по подозрения в изборна търговия бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев (и после пуснат). Най-разпространеното нарушение беше "селфи" с бюлетината като доказателство за "правилно" подаден вот. В употребя бяха вкарани дежурните заплахи, кебапчета, извозване на избиратели до секциите, агитация и мн. др.

В ОИК в София постъпиха над 40 сигнала за нарушения до 18 ч. Един от най-сериозните беше за купуване на гласове в квартал "Филиповци". Проблем имаше и с т. нар. фалшиви пълномощници - в "Младост", "Люлин" и "Обеля".  

В Пловдив сред социологическите агенции отново се появиха съмнения, че има опити за повлияване върху резултатите от екзитпола. Такива бяха регистрирани на първия тур, което доведе до първоначално обявяване, че на балотаж отива Дани Каназирева, а не Славчо Атанасов.

Раздвижване в последния час преди края на изборния ден в Шумен и струпване по тъмно на роми пред няколко секции в града - за това пък съобщи БНТ. Вътре имало опашки от кандидати за гласуване, като избирателите обяснили, че са закъснели заради професионални ангажименти. Според разкази пред БНТ на очевидци, пожелали анонимност, пред секциите били довеждани хора с автобуси и били раздавани по 40 лв.

Според данните към 17 ч на ЦИК избирателната активност в София е била 33,33 на сто, в Пловдив - 23, 74%, а във Варна - 23, 37 на сто. Най-висока беше активността в община Белене, която стигна 78,88 на сто към този час.

Ето и данните от ектзитпола на социологическите агенции:

София

"Галъп интернешънъл"

Йорданка Фандъкова -50,9%

Мая Манолова- 42,7%

Не подкрепям никого -6,4%

"Алфа рисърч"

Йорданка Фандъкова- 53,5%

Мая Манолова- 40,6%

Не подкрепям никого- 5,9%

"Тренд"

Йорданка Фандъкова - 51,5% 

Мая Манолова - 42,4%

Не подкрепям никого - 6%

Пловдив

"Алфа рисърч"

Здравко Димитров - 55,4%

Славчо Атанасов - 39,1 %

Не подкрепям никого - 5,5%

"Тренд"

Здравко Димитров - 57,1%

Славчо Атанасов - 37,3%

Пазарджик

"Маркет линкс"

Тодор Попов - 56,3%

Благо Солов - 36,4%

Варна

"Галъп интернешънъл"

Иван Портних - 61,7%

Костадин Костадинов - 33,9%

Не подкрепям никого - 4,4%

"Тренд"

Иван Портних - 60,8%

Костадин Костадинов  -35,1%

Русе

"Алфа рисърч"

Пенчо Милков - 59,7%

Диана Иванова - 36,7%

Не подкрепям никого 3,5% 

"Тренд"

Пенчо Милков  - 57,5%

Диана Иванова  - 37,6%

Плевен

"Алфа рисърч"

Георги Спартански - 53,1

Мирослав Петков - 43,8%

Не подкрепям никого - 3,1%

Благоевград

"Галъп интернешънъл"

Румен Томов - 52,1%

Атанас Камбитов - 43%

Не подкрепям никого - 4,9%

"Маркет линкс"

Румен Томов - 50,3%

Атанас Камбитов - 42,6%