СИМОНА РУСЕВА

 Когато Путин ни заплашва с думите: “Внимавайте, имам ядрени оръжия”, НАТО е длъжна да отговори: “Ние имаме два пъти повече”!

Така започва едно драматично интервю, дадено от бившия полски президент и лауреат на Нобелова награда за мир Лех Валенса за италианския в. “Ла стампа”.

Легендарният водач на профсъюза "Солидарност" е разговарял вчера с журналист от изданието в родния Гданск след визита в Киев. Той е бил в украинската столица, за да почете жертвите на площада “Майдан” и да отличи с приз на неговото име личности, допринесли за даване отпор на Москва.

Според Валенса Путин бил “човек без всякаква съвест”.

“Той иска да подклажда размирици в Полша точто така, както го направи в Украйна. Ето защо ние настояваме НАТО да ни предостави най-добрите си ракети, с които разполага, за да можем тук, в Полша, да ги насочим в правилната посока”, изрича Нобеловият лауреат за мир.

Той обаче е категоричен, че родината му никога не би провокирала война и нямала намерения да напада никого, но продължава:

“Но всеки, който дръзне да стъпи на полска земя, той е длъжен да знае, че сме готови да го отблъснем. Ние ще се защитаваме. Те (руснаците бел. ред.) трябва да знаят: щурмуват ли един ден Гданск, нападаме Москва!” На питане дали по този начин Европа няма да се върне към епохата на студената война, Валенса отговаря с риторичен въпрос: “А каква друга възможност имаме?”

Полша обичала Русия и се нуждаела от нея, но само от “една цивилизована Русия”. По вътрешнополитически причини тя винаги се нуждаела от някакъв враг – веднъж това бил капитализмът, друг път САЩ или Европа.

“В момента руснаците са си избрали малки врагове – украинците. Но в случая с Украйна те подцениха размера на съпротивата. И сега изобщо не знаят как да излязат от това положение”, смята Валенса.

Той подчертава, че е пацифист, но имало моменти, когато не бива да бягаш от отговорност.
Вероятно не е случаен моментът на интервюто. На същия вчерашен ден новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи първото си задгранично посещение и то точно в Полша. От Варшава той увери съюзниците в пълна подкрепа. Пактът бил решен на постоянно военно присъствие в страните членки, граничещи с Русия. Със завишен капацитет по външната си източна граница НАТО обаче имала единствено “отбранителни намерения”.

Както е известно, Русия не дава вяра на подобни твърдения и остро критикува Съюза заради намеренията да завиши военния си бюджет.

От друга страна НАТО също е нащрек. По официални данни от началото на тази година броят на прехванатите и изтласкани руски военни самолети от въздушното пространство на Полша и прибалтийските държави е бил двойно по-голям в сравнение с цялата минала година. За щастие не се е стигнало до опасен инцидент, но Русия явно възнамерява непрестанно да провокира и тества отбранителната способност на НАТО, смятат експерти на пакта.