"Балотажът между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София беше удобният балотаж за ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов работеше за такъв балотаж, протестният вот се разпръсна."

Това обяви съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов по бТВ. 

По думите му в крайна сметка това е довело до победата на сегашната кметица в столицата.

"Нашият кандидат арх. Борислав Игнатов за кмет в София беше перфектен, "Демократична България" има добро представяне в София – 8 районни кметове и 12 общински съветници е един много добър резултат", посочи още той.

И припомни, че местните избори са вторите, на които "Демократична България" се явява, като на евроизборите се е преборила за мандат, а сега има лек ръст в гласовете в сравнение с вота през май. 

Попитан как изглежда това, че немалка част от хората, гласували на първия тур за "Демократична Бъглария", според данните на социолозите на втория тур са подкрепили Манолова, Атанасов обясни: 

"Нашите избиратели са свободни хора. "Демократична България" не призова за подкрепа на някой от кандидадите. Нормално е вотът да се разпръсне.

Една част от хората са гласували емоционално – по-възрастните с антикомунистически убеждения не са гласували за БСП, но по-младите хора, които са смятали, че трябва да бъде отместен корупционният модел от София, са подкрепили алтернатива", каза ген. Атанасов.

Той не коментира по същество историята с Ицо Хазарта, който отнесе сериозни критики от привърженици на демократичната общност заради участието си в концерт на сбирка на ГЕРБ в Самоков. 

"Това е свободен човек, актьор, "Демократична България" не е коментирала случая. Ицо Хазарта е публична личност, всеки сам взема решенията."

Докато бяхме вторачени в местните избори, които, разбира се, са важни, в държавата се случиха други неща, които също са много важни, обяви още съпредседателят на "Демократична България". И даде за пример с това, че България е позволила над натовското й небе да летят руски военнотранспортни самолети, които са доставили модерно руско оръжие в Сърбия.