Когато във Вашингтон ни питаха накъде продължаваме, а ние в хор отвръщахме минорно: “Към Айова…”, просто нямах и най-малката представа колко погрешни са били предварителните ни очаквания. 

Вероятно затова и представителите на политическия и административен каймак във Вашингтон, които живеят добре, подредено и дори разглезено в очите на средния американец, с недоумение повдигаха вежди, когато научаваха, че се отправяме там, където местните могат да ви кажат искрено: „Извинявайте за Тръмп“, да се надсмеят, че това е щатът с най-много деца, родени сред царевичните полета, но и на всички предварителни президентски избори да бъдат смятани за "лаборатория на американската демокрация".

И да бъдат ухажвани от всеки кандидат със сериозни амбиции за един от най-силните политически постове в света.

Нашата група от 16 журналисти от различни европейски държави пристига в САЩ в особен за страната момент. Част от групата се отправяме към столицата на Айова - Де Мойн. 

„Америка не е била толкова разделена от времето на войната във Виетнам“, отбелязва тъжно Джонатан Рос.

Пенсиониран политически журналист, работил повече от три десетилетия за местния „Де Мойн реджистър“, той е син на фермери, дошли от Швеция в началото на ХХ век. 

Според преброяването от 2018 г. столицата Де Мойн е с около 650 хил. души население. 

Макар и да се намира в Средния запад, Айова е с население около 3,1 милиона души и е един много шарен и гостолюбив щат. Преди повече от столетие става нов дом на голяма вълна емигранти от Германия, скандинавските страни и Белгия.

През 70-те години е първият, който приютява огромна група военни бежанци от Виетнам. А през последните десетилетия все повече мексиканци започват там и своя нов живот в Съединените щати.

Фермерският пазар в Де Мойн е определен като един от 10-те най-добри в САЩ. Открива се всяка събота на централните улици на града и събира десетки производители на плодове, зеленчуци, млечни, месни и тестени изделия от целия окръг. В Айова има няколко частни организации, които съдействат на трудови емигранти да развият собствен бизнес.   

Журналистът Джонатан Рос открито признава, че не харесва политиката, езика на омраза и непредвидимото поведение на президента Доналд Тръмп. Говори с тревога за все по-голямото обезлюдяване на малките населени места в САЩ, за проблемите в здравната система, но и живо се интересува за това какво става навън. Разговаряме за всичко, скачаме от тема в тема. Той ни пита за Украйна и Близкия изток, ние се вълнуваме от зреещите политически настроения в Айова, откъдето обикновено тръгва и голямата надпревара за Белия дом. 

Мнозина от кандидатите за президент на САЩ тестват първо там своите идеи и програми, включват се в многобройни срещи с местни общности и техните уникални по рода си политически събрания, известни като caucuses.

Жителите на този щат са силно ангажирани с предварителните избори на кандидатите на републиканците и демократите и затова са и толкова заинтересовани от вътрешната и международната политика на страната. И всичко това е така, защото от Айова започват най-важните за Съединените щати избори.

Ниските данъци и такси в щата са привлекателни за застрахователния бизнес - само в Де Мойн има регистрирани над 700 офиса на застрахователни компании, които са един от фундаментите на здравната система в страната. Затова идеите на демократа Бърни Сандърс за безплатно здравеопазване звучат като страховито заклинание. Сандърс и другите кандидати на демократите вече обикалят щата в подготовката за предварителните избори.

Преди три години президентът Тръмп спечели гласовете на Айова, но днес наблюдателите отбелязват, че не са малко тези, които са разочаровани от своя избраник. И причината за това е Китай. Основният поминък в щата е свързан с отглеждането и преработката на царевица, рапица и соя, които се изнасят към Поднебесната империя.

Хиляди китайски студенти учат в университетите в Айова, а бившият губернатор на щата е оглавил дори и дипломатическата мисия на САЩ в Пекин. „Търговската война“, която обаче започна Доналд Тръмп, силно се е отразила на стокообмена и бизнесотношенията между фермерерите в Айова и Китай. 

Макар и всички да се пазят от категорични прогнози, местни наблюдатели отбелязват, че е възможно на предстоящите избори догодина голяма част от републиканците, разочаровани от своя президент, да не отидат да гласуват.

Въпреки това някои последователи на Доналд Тръмп отбелязват, че президентът спазва своите обещания - връща работните места на американците, оттегля американските войници от Близкия изток и въвежда ограничения за емигрантите. Или с няколко думи - той е последователен и честен. 

А трети предричат, че изборите за президент догодина ще „бъдат грозни“ и преломни - дори и сегашният президент да бъде преизбран, ще бъде решаващо кои политици ще последват „ерата Тръмп“. 

Според Дейвид Йепсен, политически журналист и водещ в обществената телевизия на Айова, Доналд Тръмп владее майсторски комуникацията със своите избиратели - заобикаля медиите и през социалните мрежи успява да достигне до широк кръг последователи. 

Но Йепсен прогнозира и това, че големите дебати при републиканците предстоят. Те трябва ясно да заявят какво е да си консерватор, каква политика ще водят вътре в страната и навън, смята той. Неговият колега Питър Тъбс пък споделя, че „при републиканците в Айова понятието климатични промени не съществува“.

Тъбс е водещ и продуцент на едно от най-гледаните предавания в телевизията, посветено на земеделския отрасъл (темите в предаването са много близки до „Бразди“ на БНТ, бел. авт.). Ако споменем и веднъж „климатични промени“, ще бъдем залети от десетки мейли на недоволни зрители, казва той.

Въпреки че през последните две-три години природни аномалии като обилни валежи, резки изменения в температурата, застудявания, засушавания и снежни бури да опустошават реколтата от царевица и други култури, местните фермери вярват повече на експертизата на Тръмп (президентът оттегли Съединените щати от ключови международни споразумения за борба с климатичните промени).

Царевично поле край Де Мойн. 

„Това е стара история - щом хипитата харесват нещо, то аз не трябва да го харесвам“, описва Питър Тъбс особените политически рефлекси на републиканските гласоподаватели.

С годините Айова все повече се либерализира, но дълбоко в себе си е силно консервативен щат. Хората с различен цвят на кожата трудно получават признанието на местната общност независимо от постиженията им, разказва и Каръл Хънтър, която е настоящ главен редактор на „Де Мойн реджистър“.

Вестникът има стара слава - излиза още от средата на XIX век, два пъти е носител на „Пулицър“ за политическа карикатура. А днес все по-трудно се справя и заради орязването на разходите нямат и карикатурист.

По пътя за Уинтърсет. Градчето било наречено отначало Самърсет (от англ. ез. summer - лято, и френски ез. set - град). Но след първата зима името било сменено (winter - зима).

Айова обаче не е само една необикновена политическа лаборатория. На няколко километра от столицата Де Мойн е Уинтърсет - родният град на култовия актьор Джон Уейн, изиграл на екрана едни от най-справедливите шерифи в Дивия запад. Там са и мостовете на Медисън, които събраха Клинт Истууд и Мерил Стрийп в едноименния филм по романа на Робърт Джеймс Уолтър.

Мостът, където Франческа продължава да чака своя Робърт.

„Анализите унищожават всички. Някои неща, магически неща, трябва да останат като цяло. Ако погледнете техните парчета, те изчезват“, казва в една от сцените Франческа на своя любим Робърт.

Да, Айова няма нужда от анализи.