От 6 до 29 ноември движението по 14-километров участък от АМ „Струма“ в посока Дупница - от пътен възел „Долна Диканя“ до пътен възел „Дупница - Север“, се ограничава за ремонт на фуга на съоръжението при 46-ти км. Това съобщиха днес от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Движението ще се осъществява по стария път (Е-79) като при п. в. „Дупница - Север“ ще се връща обратно на АМ „Струма“ в посока ГКПП „Кулата“. Причините за ремонта пък, по думите на АПИ, са нуждата от подмяна на  фугата на съоръжението при 46-ти км. От Агенцията са категорични, че всички дейности ще се финансират от фирмата-изпълнител и са за негова сметка, като част от гаранционното обслужване на отсечката. 

Прави впечатление, че това е втори ремонт на отсечката около Дупница, откакто тази част беше пусната през 2013 г. През 2015 г. се появи пукнатина, която отново беше ремонтирана за сметка на изпълнителя. 

Междувременно припомняме, че в момента върви и ремонтът на моста, отново разположен край Дупница, който горя това лято. Това обновление ще продължи поне до края на декември и допълните ще затрудни движението по магистралата. 

Припомняме, че в края на октомври стана ясно, че финансирането на останалата част от магистралата през Кресненското дефиле виси на косъм. Европейската комисия е констатирала редица нарушения на процеса по кандидатстване за пари по проекта и може да не отпусне средствата. 

Страната ни е кандидатствала за финансиране от близо 270 млн. евро, които няма да покрият цената на целия проект, но биха били достатъчни за изграждането на поне 2/3 от него. Накратко - Брюксел смята, че проектът, който е представила страната ни, нарушава редица европейски директиви за вредите на околната среда в Кресненското дефиле, не обяснява финансовите планове и са заложени нелогични срокове на изпълнение.

Малко след като ЕК е представила забележките, би трябвало страната ни да е подавал допълнителни обяснения за неточностите, с които да се опита да спаси проекта. Ако това не стане, той ще трябва да бъде финансиран със средства от републиканския бюджет.