Георги Георгиев - лидер на сдружение "Боец", няма действаща забрана за напускане на страната. Тя му е отменена още от видинската прокуратура, научи Клуб Z от източници там.

В пост във фейсбук от вчера Георгиев твърди, че държавното обвинение не му позволява да пътува за Франция, за да стане донор на болната си съпруга. 

Пред Клуб Z лидерът на "Боец" обясни, че около 11 часа днес е получил разрешение от районния прокурор да пътува извън страната.  

Вчера "Свободна Европа" цитира говорителя на Видинската окръжна прокуратура Владислав Влашев, според когото Георгиев ще може безпрепятствено да напусне страната на 11 ноември и да отиде в Гренобъл.

Самият Георгиев съобщи по-рано във вторник, че разследващите са му издали повторна забрана, за да попречат на планираното му от месеци пътуване.

Гражданският активист е подсъдим за лека телесна повреда след спречкване с екип на "Канал 3", който го преследваше дни наред уж за да му вземе интервю.

Днес той написа нов пост със заглавие:

"НАЛОЖЕНАТА МИ ЗАБРАНА за напускане на страната е НЕЗАКОННА - прокурорско мракобесие!"

В него се твърди, че забраната на прокуратурата е "незаконна" и я окачествява като "опит за убийство".

"В държавата на мафията свободните и непримирмите са преследвани и обявени за престъпници, а мафиотите, ченгетата, мутрите и олигарсите са превзели всички институции и власти."

Но вече не се повтаря твърдението, че забраната е действаща.