Прокитайски депутат от законодателното събрание на Хонконг бе нападнат и наръган с нож от протестиращ по време на предизборен митинг. Това съобщи местната полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

Хо обясни пред репортери, че гръдният му кош е блокирал ножа и в крайна сметка е останал с рана, дълбока 2 сантиметра.

Правителството осъди атаката и допълни, че полицията е арестувала нападателя. В социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как протестиращият дава цветя на Хо и иска позволение да се снима с него. В следващия момент мъжът вади нож от чантата си и го забива в гърдите на Хо, след което веднага е повален на земята.

После той продължава да обижда депутата, като го нарича "човешка измет".

Пострадалият Джуниос Хо се превърна в омразна фигура за демонстрантите, след като се разпространиха слухове, че е отговорен за организирането на насилствени репресии срещу тях. Става въпрос за антиправителствените протести от 21 юли тази година, когато въоръжени мъже с бели тениски атакуваха демонстранти и минувачи в метростанция, като раниха 45 души.

Именно след това нападение протестиращите обвиниха полицията, че умишлено не си е свършила навреме работата и дори че са подпомагали насилниците. По-късно полицейските служители съобщиха, че членове на триадата - клон на организирана престъпна групировка, са взели участие. Според очевидци Хо се е ръкостискал с някои от нападателите през същата вечер.

Депутатът отхвърля обвиненията. Той твърди, че се е сблъскал с някои от мъжете по улиците след вечеря и им е благодарил, че "отбраняват техните домове", но подчерта, че едва по-късно е научил за насилието.

Протестиращите неколкократно са разрушавали офиса на Хо и са осквернявали гробовете на родителите му.