Министерството на здравеопазването стартира Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията у нас под мотото "Да! За живот!". Днес като личн пример в кампанията се включи и премиерът Бойко Борисов.

Активната част на кампанията ще продължи до 5 декември тази година.

"Надявам се всички да подкрепят кампанията за донорство, аз го направих. В България се правят най-модерните операции, трансплантации, имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството не е развито тук. Не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците? 1151 човека чакат. И това след това ги връща изцяло към живот, прави ги абсолютно здрави хора. Надявам се всеки един да се замисли и да го прецени. И ако толкова си мислят какво би се случило като дадат орган, да си помислят – част от тях остава да живее. Става дума за хиляди хора. Надявам се да подкрепите и вие тази кампания", заяви Борисов преди днешното заседание на Министерския съвет.

Като част от националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията пилотно са отпечатани 50 000 броя "Донорска карта". Тази карта изразява съгласие за донорство единствено в случай на настъпила и безспорно медицински констатирана мозъчна смърт.

За лекарите и институциите в България тя няма официална стойност и е единствено знак за близките каква е волята на човека приживе.

В рамките на кампанията донорската карта ще бъде раздавана във всички 27 областни града на страната от доброволците на Българския червен кръст, които са партньор на Министерство на здравеопазването в рамките на кампанията.

Картата може да бъде и принтирана от официалния сайт на кампанията: www.zajivot.bg.

Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. Ниският брой на донорите у нас не позволява на страната ни да стане пълноправен член на организацията Евротрансплант, което би позволило както да получаваме органи при остра нужда, така и български пациенти да бъдат трансплантирани в други държави, посочват от здравното министерство, цитирайки министър Кирил Ананиев.

"Да! За живот!" има своите застъпници в лицето на проф. Христо Пимпирев, Георги Господинов, Петър Стойчев, Невяна Владинова, Силвия Лулчева, Неда Спасова, Койна Русева, Снежина Петрова.